WORD WAKKER! Deel 1

Terug naar Blog

WORD WAKKER! Deel 1

Rate this post

Afgelopen week was ik aan het dineren met een vriendin. Zoals zo vaak kom ik tot dieper inzicht door dergelijke gesprekken. Ik vraag mij vaak af, wat mij drijft. En in grote lijnen weet ik dat natuurlijk wel: ik ondersteun mensen te ontdekken dat zij meer potentieel hebben, dan dat zij zich bewust zijn. Binnen deze ondersteuning richt ik mij onder andere op het wakker schudden van de ander. Het valt mij vaak op dat mensen vaste overtuigingen, hebben die nergens op gebaseerd zijn. Dit betreft overtuigingen over henzelf, en vaak ook overtuigingen over het leven. En deze overtuigingen zijn onjuist en belemmeren de ontdekkingsreis. Het zijn misvattingen.

In dit artikel beschrijf ik een aantal misvattingen die ik frequent tegen kom in mijn werk. Er bestaan veel van deze misvattingen die ons belemmeren. Gezien het aantal zal dit artikel in onderdelen worden geplaatst. Vandaag deel 1.

Ik mag geen fouten maken.

Heel vaak valt het mij op dat mensen denken dat fouten maken niet mag. Iedereen moet gelijk perfect zijn. Of wij het al eerder gedaan hebben of nog nooit, er blijkt een houding te bestaan dat wij geen fouten mogen maken. Een absurde gedachte. WORD WAKKER! Niemand is perfect. Fouten maken moet. Mijns inziens moet de attitude zijn: wij proberen ons best te doen, wij maken fouten, wij krijgen inzicht in de fout en de volgende keer gaan wij het anders proberen. Ergo: een attitude hebben dat je graag je best wilt doen in combinatie met leren van je fouten.

Ik kan het niet.

Veel mensen beginnen met deze zin. Ik kan het niet. In zekere zin ligt dit in het verlengde van het vorige item. Als je iets nog nooit hebt gedaan, kun je het vaak nog niet. En als je het een paar keer gedaan hebt, en het resultaat is niet naar behoren, kun je gaan denken dat je niet kan. Ik heb ooit geprobeerd motor te leren rijden. Na 5 lessen zei de rij-instructeur, “wil je het echt graag”, want het zal jou erg veel tijd kosten om het te leren. Na vijf keer was ik namelijk het parkeerterrein nog niet af. En op het parkeerterrein moest ik leren sturen en remmen en bochten maken. Maar goed, ik bleek niet in staat om dit te leren. Ik ging geloven dat ik het niet kon. Ik ben toen ook gestopt met het nemen van motorrijlessen. Toch was er iets in mij dat niet geloofde dat ik niet kon leren motorrijden. Regelmatig gaan wij naar Thailand op vakantie. Ik heb daar een motor gehuurd en motorrijden langzamerhand – learning by doing – geleerd. Dus denken dat je iets niet kan, is een absurde gedachte. WORD WAKKER. Je kunt alles leren. Je hebt een enorm onontgonnen potentieel in je. Of je ook overal toptalent in hebt, kun je je afvragen, maar dat betekent niet je van te voren moet denken dat je iets niet kan.

Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg.

Op een of andere wijze zijn wij gewend het gemiddelde te willen. En wij volgen wij het gemiddelde. Hoe weten wij nu dat het gemiddelde datgene oplevert dat voor ons van belang is? Dat weten wij ook helemaal niet. Wij laten ons leiden door te denken dat het gemiddelde gewoon is. Als je je gewoon doet, dan doe je al gek genoeg. Wij zijn allemaal individuen met onze eigen ontwikkeling en talenten. Het is daarom onzin om te denken dat wij het gemiddelde moeten volgen. WORD WAKKER. Volg je eigen koers! Doe gek! Luister naar jezelf, neem jezelf waar en leid jezelf. Er is geen reden om het gemiddelde te volgen.

In het volgende artikel sta ik onder andere stil bij: ik ben te oud om nog een nieuwe carrière te starten, om nieuwe dingen te leren.

Deel dit bericht

Terug naar Blog