Wil je van je slechte gewoontes afkomen?

Wil je van je slechte gewoontes afkomen?

4.7 (93.33%) 3 votes

slechte gewoontesSlechte gewoontes, we hebben ze allemaal. Van ongezonde gewoontes tot aan ongeschikte manieren van reageren op situaties. We hebben deze gewoontes al lang. Jarenlang doen we het vaak al op dezelfde manier. Het is dus niet eenvoudig om ze zomaar te veranderen.

Toch valt het heel goed te doen om je gewoontes te veranderen.  De basis van deze verandering is neuroplasticiteit.

Wat is neuroplasticiteit?

Eenvoudig gezegd is neuroplasticiteit de mogelijkheid van het brein om zich aan te passen en te veranderen. Door nieuwe neurale verbindingen te maken, past het brein zich aan en hierdoor ‘reorganiseert’ het brein. Neuroplasticiteit kan je ook op jezelf toepassen. Daar gaat gedragsverandering over. Door kennis van de neuroplasticiteit op jezelf te gebruiken, kan je slechte gewoontes veranderen.

Slechte gewoontes

Gewoontes zijn shortcuts van het brein om op een energiezuinige manier iets te doen. Sommige shortcuts zijn ontstaan om te zorgen dat we ons goed voelen. Een shortcut is dus een structuur aan neurale verbindingen, die jouw gewoontes in het brein representeren. Als je iets regelmatig herhaalt, maakt de neuroplasticiteit daar een shortcut van. In voorkomende gevallen is zo’n shortcut een slechte gewoonte.

Hoe verander je je gewoonte?

1.      Identificeer je slechte gewoontes. Het is belangrijk om eerst je slechte gewoontes te identificeren. Niet alles is een slechte gewoonte. Welke gewoontes hebben een negatief effect op je resultaten of op je gevoel?

2.     Heb breinkennis hoe je gewoontes kan veranderen. Je raakt een slechte gewoonte niet zo maar kwijt. Maar je kan een slechte gewoonte vervangen door een betere gewoonte. Door heel bewust te zijn van je reactie op een bepaalde trigger, kan je kiezen om anders te handelen. Herhaal je dit gedrag, dan ontstaat er langzamerhand nieuw gedrag. Dus de kern is dat elke keer als je neigt naar je oude gewoonte, een alternatieve gewoonte te hebben. Deze alternatieve gewoonte krijgt al je aandacht. De slechte gewoonte krijgt geen aandacht.  

3.     Wees je bewust van de voordelen van het nieuwe gedrag. Het is belangrijk om goed inzicht te hebben in de voordelen van het andere gedrag. Wat gaat dit nieuwe gedrag je feitelijk opleveren? Hoe scherper je dit kunt formuleren en visualiseren, des te beter het is.

4.     Besteed veel aandacht aan je nieuwe gewoonte door veel te oefenen. Deze aandacht kan je onderverdelen in kwaliteit en kwantiteit. Besteed effectieve aandacht aan het nieuwe gedrag, en besteed ook frequent aandacht aan dit nieuwe gedrag. Neuroplasticiteit reageert op deze aandacht. Je kunt hier hulpmiddelen voor gebruiken. Ik gebruik apps op mijn smartphone om mij te attenderen op het voldoende aandacht geven aan het nieuwe gedrag. En ik oefen dagelijks. Ik zie daardoor snelle veranderingen.

5.     Herken het tegenspartelde brein. De eerste paar weken vindt je brein deze verandering maar niets. Het spartelt tegen. Herken deze beweging door de tegensparteling te laten komen en te laten gaan. Reageer er niet op.

6.     Geef jezelf positieve feedback. Het brein reageert op deze positieve feedback. Het laat wat dopamine vrij. Dit zorgt dat je je goed gaat voelen. Dit stimuleert om nog meer bezig te zijn met dit nieuwe gedrag.

Hoe lang duurt het nieuw gedrag ontwikkelen?

Met voldoende aandacht kan je redelijk snel een nieuwe gewoonte aanleren. Het probleem is dat vaak we te weinig aandacht besteden of dat we door de waan van de dag toch weer aandacht gaan besteden aan het oude gedrag. Gemiddeld duurt het ontwikkelen van een nieuwe gewoonte wel een week of zes. Als je echt dagelijks gefocust oefent, moet het in drie weken kunnen.

Tot slot

“Ik heb het altijd al zo gedaan”  kan naar de prullenbak. Neuroplasticiteit heeft ons doen inzien dat door het anders te doen, je ander gedrag aan kan leren. Succes!!!

Loading...
2018-02-08T13:35:49+00:00Tags: , |1 Reactie

Eén reactie

 1. Roels Johan januari 31, 2018 om 12:42 pm

  Hallo Guido,

  Interessant artikel!

  Gedrag wordt inderdaad gestuurd door het brein. De hamvraag bij gedragsverandering is dan: “Wat kan het brein veranderen gezien het brein dit niet zelf kan?“
  Samen met Charlie Palmgren noem ik het antwoord op die vraag het creatief wisselwerkingsproces (Creative Interchange). Je vindt meer over dit proces op m’n webstek en meerdere LinkedIn artikelen. Ik ben onlangs echter gestopt met het schrijven van LinkedIn artikelen, wegens niet meer professioneel aan de slag. Een van de toepassingen van Creative Interchange heb ik beschreven in m’n laatste boek ‘Cruciale dialogen’. Andere toepassingen noemt men mindfulness of meditatie; beiden zijn dus instaat om het brein te transformeren.

  Dat ik m’n aanwezigheid op sociale media gestopt heb, wil niet zeggen dat ik gestopt ben met aan mezelf en dus aan m’n gedrag te werken. M’n echtgenote (‘ons’ Rita voor de kennissen) stelt dat ik nog een paar levens zal nodig hebben om mijn doel te bereiken, en zoals steeds heeft Rita gelijk. Het bereiken van het doel is niet het belangrijkste, wel genieten van de reis!

  Akkoord met wat je schrijft: Gedragsverandering via verandering van het brein heeft te maken met blijvende zowel intentie als attentie. Het begrip blijvend voeg ik toe omdat gedragsverandering, zoals je schrijft, niet ogenblikkelijk gebeurt. Het brein verandert niet door het omdraaien van een knop. Veranderingen in het brein, stel ik soms, dient er ingesleten te zijn. En dit gebeurt door het herhalen van het gewenste gedrag.

  Hoelang? Daar zijn wetenschappers het niet over eens. Je vindt heel wat ‘aantal dagen’ dat het nieuwe gedrag dient vertoond te worden voordat het ingesleten is (in het brein). Ik hou het steeds op 28 dagen omdat ik dat een mooie metafoor vind. Dit getal geldt zowel voor de normale cyclus van de eisprong, de beweging van de maan rond de aarde als het natuurlijk harden van beton, om er maar enkele te noemen.

  Let wel indien men ergens gedurende die 28 dagen terug vervalt in het oude gedrag dient men van vooraf aan te herbeginnen. Vandaar dat bij sommigen (waaronder ikzelf) duurzame gedragsverandering soms maanden duurt en soms helemaal niet gebeurt!

  Nog moeilijker wordt het met gedragsverandering mbt het afkicken van een verslaving. Die synaps verbindingen mbt afhankelijkheid van een drug (bevoordeeld het roken van sigaretten, het overdadig drinken van alcohol, …) blijken uitzonderlijk sterk te zijn. Ik beweer meermaals dat die altijd blijven bestaan. Anders gesteld: “Het nieuwe gedrag zal andere verbindingen en dus nieuwe preferentiële doorgangen creëren, edoch de oude blijven bestaan.” Een plotse emotionele gebeurtenis kan een oud-roker terug naar de sigaret doen grijpen, of een ex-alcoholist terug naar de fles…

  Creatively,
  Johan Roels

Geef een reactie

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.