Wij zullen doorgaan!

Terug naar Blog

Wij zullen doorgaan!

Rate this post

“Wij zullen doorgaan.” Dit is de titel van een lied van de zanger Ramses Shaffy. Een prachtig lied. Het lied is bedoeld om mensen moed te geven. Wat er ook gebeurt, wij geven niet op. Het gaat over doorzettingsvermogen.

Het laatste couplet luidt:
We zullen doorgaan
Als niemand meer verwacht
Dat wij weer doorgaan
In een sprakeloze nacht
We zullen doorgaan
We zullen doorgaan
Tot we samen zijn……

Je kunt hier het liedje bekijken en beluisteren.

Prachtig

Opgeven

Hebben jullie dat ook wel eens. Dat je het eigenlijk wel wilt opgeven? Je hebt veel tijd en energie in iets gestoken, en het lijkt je niet te lukken. Vaak denk je: “laat ik er maar mee stoppen”. Stoppen lijkt soms de oplossing. Maar het zou ook zou kunnen zijn dat we niet de juiste dingen hebben gedaan. Voordat we stoppen is het goed om eerst te onderzoeken of we de juiste dingen hebben gedaan.

Richt je op het proces

Als je wilt stoppen, moet je onderzoeken of jij je niet te veel hebt gericht op het resultaat en te weinig op het proces. Laat ik dit eens verduidelijken. Als je alleen maar bezig bent met het resultaat, en het resultaat wil maar niet vlotten, kan het zijn dat jij te weinig bezig bent geweest wat je aan het doen bent. Je leeft als het ware in de toekomst en niet in aandacht in het nu. Wij hebben een doel nodig, maar zodra wij dit doel helder hebben, moeten wij dit doel loslaten. Als wij ons te veel focussen op het doel, in plaats van onze aandacht te richten op de acties in het nu, is de kans groot dat wij het doel niet gaan realiseren. Dat is de paradox van doelen stellen.

Het benoemen van een doel is enorm belangrijk. Dan kunnen wij onszelf trainen om een bepaalde vaardigheid of eigenschap te ontwikkelen. Maar de training van de vaardigheid of eigenschap vindt in het nu plaats! En daar zal ook de focus op moeten zijn gericht. Persoonlijke groei vindt nu plaats. Nu moeten wij kijken of wij het juiste doen.

Hoe richt je je op het proces?

Het proces is het geheel aan acties. Het is een keten van acties. Als je je dus richt op het proces, richt je je op de acties. Dus het is van belang een zeker beeld te hebben van je acties. Je richt je op de acties uit te voeren in aandacht, en je blijft continu waken en evalueren hoe het gaat met de acties en met jouw beleving over de acties. Je dient deze feedback te organiseren.

Feedback door jezelf

Feedback is dus van groot belang bij het uitvoeren van de acties. Je hebt verschillende soorten feedback. Allereerst heb je je eigen feedback. Wij kunnen ons zelfevalueren. Als wij ons naar binnen richten, kunnen wij ervaren hoe wij ons voelen, of wij tevreden zijn met onze acties en met het resultaat. Hebben wij dat eenmaal gedaan, kunnen wij zonodig onze acties aanpassen.

Feedback van derden

Wij kunnen ook anderen vragen ons te evalueren. Zij geven een reflectie over wat wij waarnemen. Iedereen in Nederland heeft wel een mening klaar hoe een bepaalde voetballer of schaatser het doet. Dat is een voorbeeld van een evaluatie door een externe. Essentieel is dat wij de feedback van een ander niet klakkeloos overnemen. Maar deze in de juiste context plaatsen. Wij ontvangen de feedback oordeelloos, en op een later moment onderzoeken wij wat wij gaan doen met deze feedback.

Procesfeedback

Tijdens het proces dien je af en toe te kijken hoe het met het proces gaat. Krijg je de resultaten die je wilde? Gaat het goed? Zit je op het juiste pad? In deze feedback gaat het om de feiten. Je toetst de resultaten met je van te voren geformuleerde doelstellingen.

Tot slot

Dit artikel gaat over doorzettingsvermogen. Ik denk dat wij lang door mogen gaan met het realiseren van belangrijke zaken in ons leven. Ik vind dat er heel wat moet gebeuren, voordat wij het opgeven. Als wij tussentijds voldoende evalueren en feedback organiseren, dan kunnen wij tijdig ons route aanpassen. Als uit de feedback blijkt dat het een onhaalbare kaart is, dan moeten wij natuurlijk stoppen. Maar mijn ervaring is dat als wij realistische doelen stellen, dit zelden het geval is.

Wij zullen doorgaan!!

Deel dit bericht

Terug naar Blog