Wat zijn de juiste omstandigheden voor persoonlijke groei?

Terug naar Blog

Wat zijn de juiste omstandigheden voor persoonlijke groei?

5/5 - (1 stemmen)

Regelmatig schrijf ik over onze potentie en het feit dat wij neigen veel aandacht aan het zoeken van onze potentie te geven. Mijn stelling: stop met het zoeken naar je ware potentie. Maar richt je aandacht op het creëren van de juiste omstandigheden om het potentieel tot stand te brengen.
Dit betekent natuurlijk niet dat ik niet in ons potentie geloof. Juist wel! Juist dat verborgen ongelimiteerde potentieel is iets dat tot ontwikkeling moet komen. Wij moeten echter wel in het hier en nu leven. En door de juiste dingen te doen -in het hier en nu- kunnen wij deze potentie tot bloei laten komen. Meer aandacht voor het nu en minder aandacht voor de toekomst.
In dit blogartikel wil ik stil staan bij de juiste omstandigheden voor groei.

Wat zijn juiste omstandigheden voor persoonlijke groei?

In het vorige artikel heb ik de metafoor gebruikt van de mangopit. De mangopit kan een boom worden als de pit de juiste omstandigheden krijgt. Voor een mangopit zijn de juiste omstandigheden, de juiste locatie, voldoende zon, voldoende ruimte, voldoende voeding, voldoende water etc. ….Met deze omstandigheden zal de groei automatisch plaatsvinden.

Voor ons mensen, wezens met een bewustzijn, is het dus ook van belang om de juiste omstandigheden te organiseren. En dan kunnen wij groeien richting onze potentie.

Wat kunnen wij doen?

Creëer een juiste omgeving

Wij worden vaak afgeleid door onze omgeving. Onze omgeving heeft een grote invloed op ons. Als de omgeving iets wil, willen wij het vaak ook. Wij moeten de omgeving dus goed gebruiken. Hoe? Kies je vrienden en omgeving bewust uit. Heb vrienden die dezelfde kijk op het leven hebben als jij.

Organiseer voldoende ruimte

Geef jezelf voldoende ruimte om te ontwikkelen zoals jij je wilt ontwikkelen. Voldoende ruimte kan op een aantal manieren bekeken worden. Allereerst: wees aardig voor jezelf.. geef jezelf ruimte om te onderzoeken wat je wilt zijn, wie je wilt zijn. Wees niet te kritisch voor jezelf. Veroordeel jezelf niet.
Letterlijk jezelf ruimte geven is ook van belang. Organiseer in je leven dat jij jezelf ruimte geeft, dat jij met je eigen dingen bezig kan zijn die voor jou van belang zijn.

Ontwikkel een juiste mindset

Onze mindset bepaalt veel. Ik heb veel over mindset geschreven in dit blog.
Net zoals een mango boom niet in een dag is gegroeid, zo zullen wij niet in een dag ons volledig potentieel ontdekken dan wel ontwikkelen. Een belangrijk onderdeel van het creëren van de juiste omstandigheden is, is een mindset ontwikkelen die gebaseerd is op vertrouwen. Heb vertrouwen dat als je de juiste omstandigheden creëert, je potentieel tot uiting komt.

Zorg voor lichaam en geest

Een lichaam (body and mind) in goede conditie is van belang voor persoonlijke groei.
Vaak wordt er in het kader van gezond leven vooral gesproken over voeding en beweging.
Maar er bestaat ook nog zo iets als geestelijke voeding! Onze geest wil ook gevoed worden, onze geest heeft daar zeker veel behoefte aan. Wat is goede voeding voor een goede mentale gezondheid? Mediteer. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar meditatie is van groot belang voor een goede lichamelijke en geestelijk gezondheid.
Laat je inspireren door grote denkers, filosofen of religieuze leiders. Lees erover, ga naar lezingen. Ga op zoek naar een zienswijze waar jij je thuis bij voelt. De een voelt zich thuis bij Covey en de ander bij Oprah Winfrey.
Goed voor onze geest is ook genieten van de natuur of genieten van mooie muziek of genieten van mooie kunst en ga zo maar door.

Handel magistraal

Als je magistraal handelt, handel je met bewustzijn, in het hier en nu, en je acties zijn onder andere in overeenstemming met je persoonlijke en universele waarden. Om met je persoonlijke waarden te handelen, is kennis van je waarden een voorwaarde. Dus ken je waarden en leef ernaar. In plaats van geleefd te worden, maak je een bewuste keuze om volgens deze waarden te leven. Geef deze een plek in al je acties door deze bewust te maken. Doorspek al je handelen met je persoonlijke en met de universele waarden.

Communiceer respectvol

Zelden werken wij alleen. Meestal zijn wij afhankelijk van anderen. Daarom is het van belang om stil te staan bij onze communicatie naar een ander. Hoe communiceer jij? Wat is jou uitgangspunt als je communiceert? Velen onder ons zullen hier nog maar weinig over nagedacht hebben. Toch is het essentieel dat wij hierover nadenken. En dat jij ook weet wat een juiste communicatie is. Enkele aandachtspunten. Roddelen over een ander, een ander zwart maken, of zinloos geklets plaats ik niet onder de juiste communicatie. Echter communicatie die doelgericht en gebaseerd is op je eigen persoonlijke waarden en universele menselijke waarden, is veel meer passend bij een juiste communicatie.

Heb een plan

Tja zonder goed plan komen wij niet ver. Heb een goed plan. Dat is echt van groot belang. Weet welke stappen je moet zetten en wanneer jij ze moet zetten. Denk hier goed over naar. Bespreek dit ook met mensen in je omgeving. Zorg ervoor dat je in het plan bovenbenoemde aspecten meer dan voldoende tot uiting komen.

Tot slot

Je potentieel tot uiting laten komen, is een weg met een lange adem. Maar juist deze weg maakt het leven zo interessant.

Deel dit bericht

Terug naar Blog