Wat is jouw intentie tot zingeving?

Terug naar Blog

Wat is jouw intentie tot zingeving?

5/5 - (1 stemmen)

Als kind was ik slaaf van mijn impulsen, nu ben ik slaaf van mijn gewoonten, zoals alle volwassen mensen. Ik heb mijn vrije wil afgestaan aan de jaren van opeengestapelde gewoonten, en mijn handelingen in het verleden hebben al een weg afgebakend die mijn toekomst dreigt te kluisteren. Mijn daden worden beheerst door begeerten, hartstocht, vooroordeel, hebzucht, liefde, angst, omgeving en gewoonten en de ergste van deze tirannen is gewoonte. Laat me daarom, als ik een slaaf moet zijn van gewoonten, een slaaf zijn van goede gewoonten. Mijn slechte gewoonten moeten vernietigt worden en er moeten nieuwe voren gegraven worden voor goede zaden. Ik zal goede gewoonten vormen en hun slaaf worden” .

Og Mandino uit Zo wordt u een gelukkig en rijk mens.
persoonlijke missieIk kreeg deze tekst van een trouwe bloglezer, grote dank! Ik wilde jullie deze tekst niet onthouden. Het geeft prima weer waar deze artikelenreeks over gaat. Ik ben een artikelenreeks begonnen over magistraal leven. Leven waar geluk, authenticiteit en succes samengaan. Leven waar wij onze slavernij opgeven. Slavernij aan onze gewoontes, slavernij aan de collectieve verwachtingen. Het eerste artikel van deze artikelenreeks, klik hier, bevatte de introductie over magistraal leven. In plaats van geleefd worden door je gewoontes, kun jij leren om vanuit bewustzijn en vanuit bezieling te handelen. Het tweede artikel, klik hier, ging over hoe je vanuit bewustzijn kunt leven in plaats van niet bewust, als een kip zonder kop. Bezield leven is het onderwerp van het derde artikel in deze reeks.

Wat is bezield leven?

Eigenlijk is het niet te doen om een volledig artikel over bezieling te schrijven in een blogartikel. Daarom richt zich dit artikel zich op de kern van bezield leven: betekenis geven aan je leven. Bezieling daar gaat het hele leven eigenlijk over. Althans voor mij, en ik wens voor jou ook. Bezieling betekent leven van binnenuit. Je laten leiden door je authentieke ik, je laten leiden door iets dat jouw betekenis geeft in dit leven. Vanuit passie leven. Het is invulling geven aan de betekenis van jouw bestaan.

Zingeving creëren in je leven.

Een grote inspiratiebron voor mij is Viktor E. Frankl. Hij heeft het concentratiekamp overleefd, naar hij zelf zegt, omdat hij zelfs in dit concentratiekamp bezig was met zingevingcreatie. Er was een doel voor hem om na te streven. In plaats van alleen maar slachtoffer te zijn van de situatie, wist hij een doel te definiëren binnen dit concentratiekamp. De intentie om dit doel te realiseren, heeft hem gered. Betekenis geven aan je leven, betekent dus dat je bezig bent om daadwerkelijke waarde toe te voegen aan het leven van jezelf en aan leven van anderen. Dit is essentieel! Word dus bewust van jouw intentie tot zingeving, jouw wil tot betekenis geven en creëer waarde voor jezelf en voor anderen.

Jouw intentie tot zingeving

Met bezieling leven, betekent dat het om jou gaat en niet over iemand anders. Het gaat over jouw authentieke verbondenheid met jouw waarden en jouw doelen. Dus niet de verbondenheid die jij opgelegd hebt gekregen door onze opvoeding, niet de verbondenheid met jouw gewoontes, maar de verbondenheid met jouw authentieke doelen, passie en waarden. En juist doordat wij vaak niet in bewustzijn leven, is dit essentieel. Dat is ook de reden dat binnen magistraal leven er zo veel aandacht aan bewustzijnsontwikkeling wordt gegeven. Zonder dit bewustzijn worden wij een kuddedier. En volgen wij onze gewoontes en volgen wij wat anderen doen. Dan kunnen wij niet bij onze bezieling komen.

Intentie tot zingeving

Bezield leven wil dus zeggen dat jij authentiek verbonden bent met jouw intentie tot zingeving. Het is de intentie die jou drijft. Intentie wil zeggen dat jij een duidelijk en helder doel hebt en een sterke vastberadenheid om dit doel te realiseren. Mensen die worden gedreven door hun intentie zijn mensen met een sterke wil en met een groot vertrouwen dit ook te realiseren. Je kunt hier op een heel aardse manier naar kijken: hard werken zorgt voor resultaat. Maar je kunt er ook op een spirituele manier naar kijken. Door het hebben van een duidelijke en heldere intentie tot zingeving zal dit tot wasdom komen. Net zoals een mangopit een mangoboom wordt met de juiste omstandigheden, zo zal ook jouw intentie tot wasdom komen, mits je de juiste omstandigheden weet te creëren.

Hoe weet je intentie tot zingeving?

Bezield leven is een pad, en op het pad kun jij je ontwikkelen. Dat betekent dat kennismaken met je intentie tot zingeving ook een proces is. Het is niet zo dat het een statisch begrip is dat als je het een keer weet dat dit voor altijd geldt. Het pad tot ontwikkeling van je intentie tot zingeving bestaat uit het helder krijgen van je passies. Het helder krijgen van die zaken die echt belangrijk voor je zijn. Het helder en duidelijke krijgen van een lange termijn doel. Mijn vader was dominee, hij zei altijd dat hij geroepen was door God. Zijn werk was zijn roeping. Je intentie tot zingeving is het helder krijgen van jouw roeping.

Jouw intentie tot zingeving

Een juiste intentie tot zingeving voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • De juiste intentie komt van binnenuit, het betreft interne motivatie. Je moet dus leren te luisteren naar je innerlijk stem.
  • Als je het helder hebt, dan weet je het ook echt. Het diepere weten vertelt je of het klopt.
  • Het is eenvoudig. Maak het jezelf daarom niet te moeilijk.
  • De realisatie van je intentie geeft blijvend een goed gevoel. Als je met vakantie gaat, en je komt terug dan ben je vaak snel je vakantie weer vergeten. Bezig zijn met je intentie tot zingeving is blijvend. Het geeft je blijvend een goed gevoel.
  • Een juiste intentie is niet gebaseerd op goed of fout maar de juiste intentie is gebaseerd op groei en ontwikkeling. Het geeft je kracht. Een juiste intentie geeft je kracht. Een juiste intentie is kracht.

Praktische oefening

Het zou fijn zijn als er een kant en klaar testje zou bestaan om je intentie tot zingeving te vinden. Helaas bestaan er geen testjes die dit snel en krachtig en foutloos doen. Desalniettemin volgt hier nu een testje dat je wellicht handvatten geeft. Het testje is gebaseerd op het werk van Viktor E. Frankl: the doctor and the soul. Het heet: Mountain range exercise. Ga ergens rustig zitten en stel je een groot gebergte voor. Probeer bij elke piek die je ziet een resultaat of situatie te noemen waar jij trots op was of nog bent. Iets wat jouw kracht heeft gegeven. Als jij klaar bent, onderzoek naar de patronen die jij ziet in de pieken. Zoek naar de kern patronen die bij jou terug komen.

Tot slot

Het ontdekken van je intentie tot zingeving is niet iets wat je even doet, daar gaat tijd overheen. Het is je goed om je te realiseren dat als je er mee bezig gaat en ook dit in handelingen omzet, je in de intentiespiraal terecht komt die je steeds duidelijker “verteld” wat jouw intentie is. Het volgende artikel in deze reeks gaat daarom over actie.

Deel dit bericht

Terug naar Blog