Vijf gouden tips om effectief te managen met een minimum aan controle

Vijf gouden tips om effectief te managen met een minimum aan controle

5 (100%) 4 votes

minimum aan controleOnlangs zei een manager tegen mij: “Mijn werk bestaat uit plannen, organiseren en vervolgens zorg ik ervoor dat mijn medewerkers het op een bepaalde manier gaan doen. Als ik dat loslaat en geen controle meer uitvoer, hoe moet ik dan managen?” Deze manager dacht dus dat managen vooral inhoudt dat je controleert dat het werk op een bepaalde manier wordt gedaan. Natuurlijk zullen er omstandigheden zijn waarin het zo werkt, maar in de meeste gevallen kun je beter op iets anders sturen.

De houdbaarheidsdatum van de gangbare zienswijze op management is verlopen.

De gangbare kijk op management was dat managers plannen, organiseren en controleren, maar die zienswijze is nu gedateerd. Toch kan ik mij goed voorstellen dat dit moeilijk los te laten is. Controle geeft wel een stukje (schijn)zekerheid, maar als je alles wilt controleren loop je de grootste kans de controle te verliezen. Daarom is het belangrijk om een andere manier van sturen te leren hanteren waarmee je optimale resultaten boekt met een minimum aan controle.

Vijf gouden tips voor optimale resultaten met een minimum aan controle

Hoe kun je zorgen voor optimale resultaten met een minimum aan controle?
Ik geef je graag de vijf gouden tips:

Tip 1. Investeer in de relatie zodat er in je team onderling vertrouwen ontstaat

Hoe meer vertrouwen er is hoe minder je hoeft te controleren. Vertrouwen zorgt voor een open cultuur met betere onderlinge communicatie en een sfeer waarin fouten maken niet erg is. In zo’n cultuur stelt men ook sneller vragen als iets niet duidelijk is.

Tip 2. Ken jezelf

Socrates zei het al: ken jezelf. De behoefte aan controle is in veel gevallen een overcompensatie omdat je je eigen angst en onzekerheid niet onder ogen durft te zien. Daarom is het van belang jezelf goed te kennen en je zelf goed te kunnen leiden. Elke vorm van leiderschap begint leiding geven aan jezelf. Ik durf de gewaagde stelling wel aan dat als je iemand bent die toch nog graag wilt controleren, dat dit vooral met je eigen onzekerheid te maken heeft.

Tip 3. Ontwikkel jezelf zodat je daadwerkelijk een voorbeeld kunt zijn voor je mensen

Niets is krachtiger dan voorbeeldgedrag. Niets is meer funest dan een manager die iets anders doet dan waar hij/zij zegt voor te staan. Walk the talk. Zeg wat je doet en doe wat je zegt.

Tip 4. Stuur op resultaten

Sturen op resultaten betekent dat je met het team of met de medewerker resultaat gerichte afspraken maakt. Het beste is om dit binnen een van te voren vastgestelde cyclus te doen. Sturen op resultaten geeft het team of de persoon de ruimte en de verantwoordelijkheid om het op een eigen manier te doen. De eigen manier dient wel te passen binnen de waarden van de organisatie en dat is precies waar de volgende tip over gaat.

Tip 5. Laat (de bedrijfs)waarden leven.

Dit is mogelijk de grootste verandering. Want het is een verschuiving van de controle op het proces naar het sturen op waarden. Door het sturen op de waarden zorg je voor een optimale bedrijfscultuur waarin het behalen van goede resultaten vanzelfsprekend wordt.

Waarom zou je minder willen controleren?

Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom je beter op een andere manier kunt sturen dan door middel van controle. De belangrijkste reden is dat mensen met meer plezier naar hun werk gaan. Mensen worden intrinsiek gemotiveerd, er zal creativiteit ontstaan en dan zullen de resultaten ook beter zijn. Genoeg redenen lijkt mij.

Tot slot

Persoonlijk denk ik dat er altijd een behoefte aan controle zal blijven bestaan.
Maar met bovenstaande gouden tips kun je dit wel tot een minimum beperken, met als effect: nog betere resultaten en een bedrijfscultuur waarin iedereen met plezier werkt.

Loading...
2017-06-03T18:41:58+02:00Tags: , |4 Reacties

4 Comments

 1. Carin Sievers april 5, 2014 om 8:11 am

  Pas wie kan loslaten heeft controle.

 2. Guido de Valk april 5, 2014 om 8:44 am

  Hoi Carin,
  helemaal mee eens!
  groet
  Guido

 3. A. Cademicus april 8, 2014 om 6:57 pm

  Leuk, zet aan het denken. Maar sturen op output, sturen op gedrag en sturen op waarden zijn wel heel verschillende stijlen. En niet allemaal in elke context geschikt. Sturen op output veronderstelt een hoge mate van autonomie, dat is niet altijd haalbaar en niet altijd wenselijk. Context is zo belangrijk. Daarom kun je eigenlijk niet dit soort generieke propaganda de wereld in slingeren.

 4. Guido de Valk april 8, 2014 om 8:54 pm

  @cademicus. dank voor je reactie. Jammer dat je het ziet als propaganda. Ik weet dat het een methode is, die in de dagelijkse praktijk goed werkt. Juist de combinatie: sturen op output en waarden (+gedrag) is superkrachtig!

Geef een reactie

Interesse in neuroleiderschap? Ontvang dan wekelijks een interessant artikel.
Schrijf je in
>7500 lezers. 
Sluiten

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.