Verwezenlijk je waarden

Terug naar Blog

Verwezenlijk je waarden

Rate this post

Ik geloof heel erg in de kracht van waarden. Daarom schrijf ik vaak over waarden. Klik hier als je een belangrijk basisartikel over waarden wilt lezen. In het blogartikel van vandaag met de titel “verwezenlijk je waarden”, wil ik dieper ingaan op de kracht van waarden en waarom deze zo essentieel zijn om te verwezenlijken.

Geconditioneerd gedrag

Wij hebben allemaal een bepaald patroon hoe wij op zaken reageren. De één neigt om zichzelf weg te cijferen, de ander profileert zich heel duidelijk ten koste van een ander. De één praat veel en de ander zit automatisch in een luister modus. De één neemt het leven heel zwaar en de ander ziet het leven als een speeltuin. De een laat zich primair leiden door gevoelens van schuld en voor de ander staat boosheid meer voorop. Patronen kunnen handig zijn, maar kunnen ook onze groei beperken. Als wij onze waarden kunnen cultiveren, dan kunnen onze waarden ook als patroon in ons leven komen. Wij vervangen het ene patroon door het andere. Het grote voordeel van het cultiveren van je waarden is dat je hier zelf aan het stuur bent, in plaats van dat het ego= het geconditioneerde zelf je waarden bepaalt. Daarnaast is het fantastisch dat jij zelf je waarden bepaalt, in plaats van dat deze van buiten zijn opgelegd. Het draagt bij aan de realisatie van jouw oorspronkelijk zijn.

Je waarden verwezenlijken

Als wij onze waarden cultiveren, zullen wij onze waarden verwezenlijken. Wij zullen leven conform onze waarden. Wij handelen vanuit de waarden die wij van belang vinden. En zoals bekend herkennen mensen je vanwege je waarden. Hij is zo aardig! Hij is zo pietje precies. Hij leeft echt vanuit zijn hart. Als wij onze waarden kunnen verwezenlijken, zullen mensen ons zien als de persoon die wij echt zijn. In plaats van de persoon te zien die wij spelen, zullen zij de persoon waarnemen, die wij echt zijn.

Waarden laten leven

De essentie is dus dat je je waarden bewust wordt en vervolgens laat leven. Dan worden deze daadwerkelijk een onderdeel van wie jij daadwerkelijk bent. Een geleefde waarde is een waarde die geïnternaliseerd wordt en is. Een geleefde waarde is daadwerkelijk een onderdeel van je leven geworden. Het mooie is dat jij nu zelf de keuze maakt, in plaats van je omgeving of je geconditioneerde zelf.

Oefenen

Hoe zorg je ervoor dat je je waarden laat leven, dat je ze verwezenlijkt?
Het enige juiste antwoord is oefenen en nog eens oefenen. Door veel te oefenen maak je nieuwe verbindingen in je hersenen aan, en het nieuwe gedrag wordt je geconditioneerde gedrag.

Als je je waarden wilt laten leven, zul je deze continu en dagelijks moeten oefenen. Elke dag opnieuw. Hierdoor gaan deze waarden echt verwezenlijkt worden. Door het trainen zal het steeds meer een onderdeel van jou worden.
Het trainen en oefenen van je waarden zal gaan over hoe de waarde zichtbaar wordt in je handelen. In de meeste gevallen zal je bepaald nieuw gedrag moeten aanleren en bepaald oud gedrag moeten stoppen.

Tijd voor een voorbeeld

Voorbeelden verduidelijken altijd veel. Daarom volgen nu een paar voorbeelden.
Stel jij hebt als waarde: vrijheid. Gedrag dat hierbij zou kunnen passen: Regelmatig authentieke keuzes maken. Je zou bijvoorbeeld elke dag kunnen oefenen om iets te kiezen dat heel erg bij jou past. Gedrag waar je mee zou moeten stoppen is de keuzes van de ander te volgen.

Stel je hebt als waarde: resultaatgerichtheid. Gedrag dat hierbij zou passen, zou kunnen zij doelen stellen en realiseren. En je zou hier, bijvoorbeeld dagelijks een nieuw doel kunnen stellen en deze ook realiseren. Gedrag waar je mee zou moeten stoppen is om te reageren op nieuw werk dat steeds op je pad komt.

Door dagelijks op deze wijze met je waarden bezig zijn zullen zij gaan leven en zul jij ze eigen maken en verwezenlijken. Jij en je omgeving zullen jou gaan herkennen aan de hand van jouw eigen waarden. Dat zijn waarden die jij zelf belangrijk vindt.

Tot slot

Ik ben ervan overtuigd dat onze authentieke waarden eigenlijk al gewoon in ons aanwezig zijn. Helaas zijn wij niet in staat deze zichtbaar te maken omdat wij te veel geleid worden door ons ego. Vandaar dit blog artikel dat ons kan helpen geleid te worden door ons oorspronkelijk zelf en minder door ons ego.

Deel dit bericht

Terug naar Blog