5 (100%) 1 vote[s]

In een aantal blogartikelen heb ik een lans gebroken voor het fenomeen dat wij niet primair bezig moeten zijn met efficiency, maar moeten beginnen met effectiviteit.  Ik wil graag deze zienswijze verduidelijken met een aantal concrete tips.  In dit artikel kun jij zes effectiviteitstip lezen en vervolgens zes efficiencytips.

Zes tips die je effectiviteit vergroten

Effectiviteit gaat over datgene realiseren wat belangrijk voor je is. Over het algemeen zijn het activiteiten die meer het lange termijn doel realiseren, dan het reageren op de dagelijkse zaken die op ons afkomen. Snelheid is hier niet de essentie, maar het juiste resultaat bereiken.

 1. Mediteer elke dag. (Of doe iets wat daar op lijkt: mindfulness, yoga, etc) Meditatie of mindfulness zorgt ervoor dat wij onze bewustzijnspier trainen. Hierdoor worden wij minder gemakkelijk afgeleid en blijven wij meer gefocust op de zaken die wij belangrijk vinden.
 2. Wees je bewust van je waarden. Maak je keuzes elke dag met de waarden die voor jou van belang zijn.  Ik ben er van overtuigd dat hoe wij onze zaken tot stand brengen een essentiële stap naar geluk en succes is. Onze waarden vertellen ons hoe wij zaken tot stand willen brengen.
 3. Blijf jezelf ontwikkelen. Ontwikkel jezelf door jezelf steeds beter te kennen, door meer zelfbewustzijn te ontwikkelen, door trainingen te volgen die je vaardigheden vergroten. Wellicht denk je: wat een tijdverlies! Maar juist door jezelf te ontwikkelen, zal je effectiever zijn.
 4. Heb een plan. Eén van mijn valkuilen is dat ik behoorlijk impulsief ben. Ik laat mij makkelijk afleiden. Gelukkig word ik mij dat steeds meer bewust. Eén van de handige middelen om hier goed mee om te gaan, is het hebben van een plan. Een lange termijn plan en een korte termijn plan. De essentie is dus dat wij een plan hebben! Zonder plan ben je als een vlieger in de wind. Met plan zorg je ervoor dat de wind je in de juiste richt blaast.
 5. Focus, focus en nog eens focus. Vroeger als ik kind had ik een vergrootglas. Als de zon scheen ging ik er mee naar buiten, en probeerde ik met het vergrootglas een krant in brand te steken. Dit geldt ook voor ons leven. Als wij dagelijks gefocust zijn, zullen wij in staat zijn om ons leven, ons werk zeer succesvol te laten zijn.
 6. Doe je de juiste dingen? Toets elke dag of je activiteiten van die week passen bij het ambitieuze doel dat jij de komende periode wilt realiseren. Voordat ik met de werkweek start, maak ik mijn ambitieuze doel heel bewust door deze opnieuw te beluisteren en te lezen. Vervolgens onderzoek ik in hoeverre mijn activiteiten daadwerkelijk bijdragen aan mijn ambitieuze doel.

Zes tips die je efficiëntie vergroten.

Efficiëntie gaat over het optimale gebruik van je tijd en energie.  Door efficiënt te werken bereik je sneller je doel.

 1. Maak een ‘not to do’  list. Iedereen kent de to do list maar het is efficiënt om ook een ‘not to do’ list te hebben. Vaak komen daar activiteiten op te staan, die je gewoontegetrouw zou doen, maar die eigenlijk je niet helpen om je belangrijkste doelen te realiseren.
 2. Beperk social media. Als je aan het werk bent, schakel dan al je sociale media uit. Facebook, twitter, email en linkedin, het is allemaal belangrijk, maar het kan ons afleiden als wij bezig zijn met het uitvoeren van belangrijke taken. Ik wil graag één keer per week een artikel schrijven voor mijn blog. Ik doe dat efficiënt als ik mij niet laat afleiden door facebook, twitter en zo. Dus ik zet mijn smartphone en mijn emailprogramma uit.
 3. Tel regelmatig tot tien. Op deze manier voorkom je dat je meegesleurd wordt door je emoties. Emoties zijn belangrijk als signaal, maar emoties mogen niet de baas over ons worden. Tot 10 tellen zorgt ervoor dat je jezelf even de tijd geeft om je bewust te worden van de emotie en de keuze te maken hoe je wilt reageren.
 4. Gebruik je reistijd creatief en dus efficiënt  Ook tijdens het reizen kan je effectief bezig zijn. Een aantal voorbeelden: je kunt nadenken over hoe de dag is gegaan, je kunt naar een luisterboek luisteren, je kunt mediteren etc. Als ik met auto ga, luister ik vaak naar een luisterboek. Ben ik met de trein dan heb ik vaak mijn laptop mee, en behandel ik mijn emails.
 5. Plan je social media activiteiten. Eén van mijn grootste afleiders is social media. Bijvoorbeeld: ik krijg een what’s app, toch maar gelijk kijken, ik kreeg melding over nieuw bericht op facebook, ook hier is de verleiding groot. Het is beter om bepaalde tijden per dag te plannen om met je social media om te gaan. Daarnaast zijn er prima toepassingen op de markt, zoals bufferapp, die je kunnen helpen om ook berichten te plaatsen terwijl je met iets anders bezig bent.
 6. Doe één ding tegelijk. Ik merk dat ik efficiënter word als ik één ding tegelijk doe. Ik dacht altijd dat ik een zeer goed multitasker was. Dat ben ik ook. Echter ik ben nog effectiever als ik mij focus op één ding tegelijk.
Loading...