Te druk? Doe een dutje!

Te druk? Doe een dutje!

5 (100%) 2 votes

Te druk? Doe een dutje!Vanuit divers onderzoek is bekend dat het doen van een dutje je productiviteit enorm kan verhogen; het brein kan zich opladen door een dutje. Helaas heerst er nog een enorm taboe op het doen van dutjes tijdens werktijd. Het zou goed kunnen dat we in Nederland nog niet toe zijn aan het doen van dutjes op het werk. Daar wil ik graag verandering in brengen. Dutjes zijn een vereiste! In het blogartikel van deze week sta ik stil bij de positieve effecten van dutjes en geef ik je wat tips hoe je dagelijks een dutje kan doen.  

Koffie of dutjes?

Als we onszelf minder alert ervaren, pakken we vaak een kopje koffie. We denken dat koffie ons alerter maakt. Daar blijkt wetenschappelijke weinig bewijs voor te zijn. Daarom is het beter om de koffie te laten staan en een dutje te doen. Het blijkt dat koffie drinken een negatief effect op je geheugen heeft waardoor je eerder fouten kan maken. Terwijl een dutje je alertheid enorm kan vergroten. Dus laat je koffie staan en doe een dutje.

Voordelen van het dutje

Het blijkt dat mensen die dutjes doen minder last hebben van stress en langer gefocust blijven. Uit een onderzoek van Sarah Mednick, blijkt ook dat mensen die een dutje doen rond 12 uur, de hele middag en ook een deel van de avond meer fit blijven.

Mensen die door de weeks dagelijks een dutje doen zijn tot en met vrijdag in staat om gefocust te werken terwijl mensen die dat niet doen, uitgeteld het weekend in gaan.  

Voorbeeld

Onlangs werd dit weer eens bevestigd door iemand die een lezing van mij had bijgewoond en zo aardig was om mij naar het station te brengen. Hij gaf aan dat als hij pauzes en dutjes deed hij tot vrijdag 5 uur fit bleef. Maar als hij dit vergat omdat de waan van de dag ook vat op hem kreeg, hij vanaf woensdag minder gefocust begon te werken en hij maakte meer fouten en maakte ook langere dagen! Door dutjes te doen deed hij meer in minder tijd. 

Hoe lang moet een dutje duren?

Een opfrissend dutje mag niet langer duren dan 20 minuten. Je wilt bij voorkeur voorkomen dat je in een diepe slaap terecht komt. Het doel is zo effectief mogelijk je brein te resetten in een minimum aan tijd. Als je langer dan 20 minuten gaat slapen kan je in een diepe slaap terecht komen. Als je wakker moet worden vanuit je diepe slaap kan het veel langer duren voordat je weer gefocust en fit kunt werken.

Hoe zorg je voor een goede power nap?

  1. Een goede powernap duurt niet langer dan twintig minuten
  2. Het beste tijdstip is tussen 12 en 3 uur of grofweg 7 tot 8 uur nadat je bent opgestaan.
  3. Door een oogmasker te gebruiken zal je sneller in slaap vallen. Duisternis bevordert slaap.
  4. Als je niet echt in slaap valt als je een dutje doet, is dat oké. In dit geval is het krijgen van rust bijna net zo goed als in slaap vallen.
  5. Als je bang bent dat je niet wakker wordt, kan je een wekker zetten. Ook zijn er slaap apps op de markt die soms ook een mogelijkheid hebben voor een powernap. Of je houdt je sleutels in je hand. Op het moment dat in slaap valt, ontspannen je spieren zich en de sleutels vallen op de grond.

NB. Als je langer dan 20 minuten dut, kan je wellicht ’s avonds minder goed in slaap vallen. 

Tot slot

Wellicht denk je nu wel, ik wil dit wel, maar mensen op mijn werk zullen mij echt vreemd aankijken als ik ga slapen tijdens het werk. Dit zou goed kunnen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het doen van dutjes in Nederland langzamerhand gemeengoed gaat worden, omdat we steeds meer het belang van een gezond brein in gaan zien. Zoals ik nu al zie bij interventie om mensen vitaal te houden.

Vitale mensen hebben een vitaal brein en dat krijg je weer voor elkaar door dutjes  te doen. Gelukkig krijgen steeds meer bedrijven hier oog voor.

Loading...
2018-02-08T13:26:26+00:00Tags: , , |0 Reacties

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.