Proactiviteit

Proactiviteit

Geef je mening

wat is proactiviteitProactiviteit staat voor verantwoordelijkheid nemen voor je eigen situatie en voor het nemen van eigen initiatieven.  Het is een begrip dat veel gebruikt wordt door Stephen Covey. Stephen Covey is de schrijver van onder andere: ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ en ‘Prioriteiten.’ Hij schrijft in deze boeken uitgebreid over proactiviteit. Hij gebruikt hier onder andere de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed voor. In mijn coaching heb ik aan deze cirkels een extra cirkel toegevoegd: de cirkel van bewustzijn.

Het toepassen van deze cirkels zijn een prima instrument om meer uit je leven te halen.

Cirkel van betrokkenheid

De cirkel van betrokkenheid betreft alles waar je op één of andere manier bij betrokken bent. In ons dagelijks leven worden en zijn wij betrokken bij veel zaken: het vervoer, de supermarkt, politiek, televisie, de kinderen van de buren, de reorganisatie op je werk, de kleding van je collega etcetera.  Helaas hebben wij bij deze zaken minimale invloed. Maar gelukkig hebben we ook een cirkel van invloed.

Cirkel van invloed

De cirkel van invloed betreft die zaken waar jezelf veel over te zeggen hebt. Dat is bijvoorbeeld de opvoeding van je kinderen, hoe je naar je werk gaat, wat voor werk je doet, waar je naar vakantie gaat etc.
Zoals je in de figuur kan zien, is de cirkel van invloed een gedeelte van de cirkel van betrokkenheid. Desalniettemin besteden wij vaak meer tijd aan de cirkel van betrokkenheid dan aan de cirkel van invloed.

Figuur 3. Cirkel van bewustzijn (De Valk Leadership Company)

Figuur  DRIE CIRKELS

Cirkel van bewustzijn

Doordat wij onszelf niet altijd leiden, laten wij ons makkelijk beïnvloeden door de cirkel van betrokkenheid. Wij zijn tenslotte betrokken bij zeer veel zaken. De cirkel van betrokkenheid beïnvloedt vaak ook wat wij vinden van de zaken die in de cirkel van invloed staat. Wij zouden meer bewust kunnen zijn van onze principes, waarden en doelen als wij de cirkel van invloed zouden voeden door ons eigen bewustzijn.  Als wij meer aandacht zouden besteden aan de zaken die echt voor ons van belang zijn, zullen wij effectievere aandacht besteden aan de cirkel van invloed. Wat zijn de zaken die voor ons van belang zijn? Dat zijn de zaken die in de cirkel van bewustzijn staan. Weet jij wat belangrijk voor je is? Weet jij wat je wilt? Wie je wilt zijn? Wat je wilt bereiken? De cirkel van bewustzijn is de cirkel waar je vanuit opereert. Dat is de motiverende kant van proactiviteit, van jezelf leiden. Wie is jouw leider? Dat ben jezelf. Dat is uiteindelijk je bewustzijn; je aandacht voor jezelf in het hier en nu.

 

Deze cirkels staan centraal in het coachingsprogramma persoonlijk leiderschap. Door dit programma leer je proactief te handelen vanuit hetgeen jijzelf belangrijk vindt! Klik hier als je meer over dit coachingsprogramma wilt lezen. 

De cirkels in ons dagelijks leven.

Als je niet uitkijkt werk je vanuit de cirkel van betrokkenheid. Dat is een reactieve manier van handelen.  Deze levert weinig op, want je richt je op zaken waar je geen invloed op hebt. Als je vooral leeft vanuit de cirkel van betrokkenheid, zul je meer geleefd worden en zul je minder snel je persoonlijke doelen realiseren.

Mensen die geleid worden door de cirkel van betrokkenheid vertonen vaak het volgende reactieve gedrag:

 • reactief taalgebruik (ik kan er niets aan doen/zo ben ik nu eenmaal/als ik maar /als….nu maar eens),
 • reageren in plaats van creëren,
 • kunnen activiteiten moeilijk plannen,
 • geven anderen de schuld,
 • nemen geen eigen verantwoordelijkheid.

Als je consequent bezig bent met het besteden van aandacht aan de cirkel van bewustzijn en cirkel van invloed, zal je invloed groter worden en hierdoor zal de cirkel van betrokkenheid relatief kleiner worden.  Hierdoor ben je veel minder bezig met zaken waar je geen invloed op hebt.

Als je werkt en leeft vanuit je cirkel van invloed en vanuit de cirkel van bewustzijn wil dat zeggen dat je werkt vanuit je persoonlijke doelen en persoonlijke ontwikkeling. Je hebt je prioriteiten helder en je richt je op zaken waar jezelf invloed op hebt.  Stephen Covey heeft gezegd: “Leiderschap is geen eenmalige ervaring. Het is een doorlopend proces; je houdt voortdurend je koers en je waarden voor ogen en je probeert je leven daarop af te stemmen.”
Het bewust zijn van je persoonlijke missie en van je koers en waarden is de cirkel van bewustzijn. De uitvoering hiervan is de cirkel van invloed: dit betreft jouw plan van aanpak, je doelgerichte acties en je gedrag. Als je leeft vanuit je cirkel van invloed ben je proactief, handel jezelf in plaats van het te laten gebeuren. Bemoei je niet met zaken waar je geen invloed op hebt. En ga je uit wat voor jou belangrijk is.

 

Loading...

7 Comments

 1. Guido januari 11, 2009 om 1:41 pm

  Ha Guido,

  Goed stuk, opnieuw.

  Kan ik daaruit opmaken dat je positief staat ten opzichte van een organisatie van consumenten die erop wil toezien dat bedrijven meer maatschappelijke verantwoord handelen, (milieu,aarde mensenrechten, cultuur, dierenwelzijn,in samenhang) en ook consumenten bewust wil maken van de samenhang van al die factoren, etc.

 2. guido januari 13, 2009 om 8:24 am

  Hi Nico,
  bedankt voor je reactie. Een dergelijke organisatie kan heel goed passen bij een proactieve houding. Je niet laten leiden, maar zelf initiatieven nemen. Het hangt natuurlijk af van de werkwijze van de organisatie.
  met groet
  Guido

 3. Interne drijfveren | Gelukmanagement februari 1, 2009 om 8:57 am

  […] vanuit deze cirkels ontstaan. Ik heb reeds eerder op dit blog over deze cirkels geschreven. Klik hier om naar dit artikel te […]

 4. Waarom problemen lekker zijn : Peter's weblog januari 8, 2010 om 10:02 am

  […] op wat Stephen Covey noemt de cirkel van betrokkenheid  en niet op de cirkel van invloed (klik hier voor meer info over deze cirkels)? Waarom richten mensen zich op wat ze niet kunnen veranderen […]

 5. […] hou je louter bezig met zaken die belangrijk zijn, wij neigen om ons bezig te houden met van alles en nog wat. Wij gaan ons bezig houden met zaken die in onze cirkel van betrokkenheid zitten. En dat is vaak de reden dat wij stress ervaren want wij bemoeien ons met zaken waar wij geen invloed op hebben. Zie mijn eerder blog artikel: proactiviteit […]

 6. […] in kunnen nemen. Ik heb reeds meerdere keren op mijn blog over dit fenomeen geschreven. Klik hier als je meer wilt lezen over cirkel van invloed. Gegevens verzameling en weeg vervolgens voor en […]

 7. […] geleden 181 Ik wens u een fijne ontdekkingsreis…….en daarna veel succes met uzelf! Proactiviteit | GelukManagement: Leiderschap met de mens centraal close […]

Geef een reactie

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.