Outside the box denken, hoe doe je dat?

Outside the box denken, hoe doe je dat?

3.6 (72.5%) 8 votes

Outside the box denken, creatief denken, is een belangrijke competentie voor je persoonlijke ontwikkeling. In plaats van te kopiëren kan je zelf tot creatieve gedachten komen.

Voordat ik je tips geef hoe je ook creatiever kan leren denken, wil ik graag dat je eerst een testje doet. Dit testje is een oefening om buiten de bestaande denkkaders te denken. Rechts zie je een afbeelding staan met 9 punten. Verbind deze 9 punten met 4 rechte lijnen, zonder ‘de pen’ van het papier te halen.

Gelukt? Gefeliciteerd! Zo niet…. Aan het eind van dit blog staat het antwoord.

Hersenwetenschappen en outside the box denken

Ons brein heeft oneindig veel potentieel. Helaas gebruiken wij ons brein niet optimaal. Door een vast patroon van handelen en denken zijn wij vaak minder creatief en denken wij minder “outside the box”. We remmen als het ware het creatieve deel van ons brein. Ieder mens heeft de mogelijkheid om creatief te leren denken. Onder andere door training van je brein kan je creatiever leren denken. Vergelijk het met een sporter. Door veel te oefenen en te trainen wordt de sporter steeds beter. Dat geldt ook voor creatief denken: train je brein intensief en je wordt een steeds creatievere denker. Ergo: er bestaat een techniek om “outside the box” te denken. Dit artikel geeft je handvatten om je brein te trainen zodat ook jij “outside the box” kan denken.

Bevorder ontspannenheid

De mate van ontspannenheid en creativiteit gaan hand in hand. De meeste creatieve ideeën komen vaak als je er niet bewust mee bezig bent. Bijvoorbeeld onder de douche of als je aan het joggen bent. Hierdoor wordt het creatieve brein meer actief. Dit proces kunnen we ook actief organiseren.

Blokkeer bepaalde delen van het brein

Het brein bestaat uit diverse netwerken. Sommige netwerken vergroten onze creativiteit en andere netwerken verminderen onze creativiteit. Daarom moeten we voor creativiteit bepaalde delen van het brein blokkeren. Het aandacht en uitvoerend netwerk moet geremd worden. Probeer actief het verlangen naar controle los te laten.

Waarneem onbevooroordeeld

Waarneem (zien, luisteren, proeven, voelen) open en geef jezelf de ruimte zodat je ongeconditioneerde geest ook een rol kan krijgen. Probeer niet gelijk tot een oplossing te komen of gelijk tot een oordeel te komen.

Doe eens iets wat je normaal niet zou doen

Luister of kijk eens naar een radio- of televisiestation waar je normaliter niet naar zou luisteren. Lees eens een boek waar niet je primaire interesse naar uitgaat.

Brainstormen

Brainstormen is een creativiteitstechniek met als doel snel, veel nieuwe ideeën over een bepaald onderwerp of vraagstuk te genereren. Het kenmerk van een brainstorm sessie is dat het waardeoordeel over de geopperde ideeën wordt uitgesteld totdat alle ideeën zijn opgesomd (Wikipedia). Met ander woorden: alles is mogelijk….het doel is zo veel mogelijk ideeën te genereren. Het doel is niet: zo snel mogelijk alle ideeën af te schieten. Om brainstormen met je zelf te oefenen, kan je het volgende doen: pak een stuk papier en pen en schrijf op of teken wat er ook maar in je gedachten opkomt.

Verander negativiteit in positiviteit

Als je een gedachte hebt en je geest vertelt je dat je het niet moet doen, schrijf dan deze gedachte op en schrijf op waarom het wel kan. Bedenk twee of drie redenen waarom het wel een gedachte is met mogelijkheden. Op deze wijze kan je je eigen negativiteit doorbreken met positiviteit. Een creatieve geest is een geest die nooit denkt: “dat kan niet”.

Wees alert

Inspiratie voor creatieve ideeën kan je overal opdoen. Als je aan het wandelen bent, aan het fietsen, aan het tv kijken, etc. Overal kan je inspiratie opdoen.

Schrijf je idee op

Heb je een idee opgedaan, schrijf het gelijk op. Omdat het creatieve ideeën zijn zullen we deze ideeën makkelijk vergeten. Ons brein is niet uitgerust om nieuwe ideeën op te slaan. Daarom schrijf je nieuwe idee gelijk op.

Ontwikkel een attitude dat je continue leert

Word leergierig. Het spreekt vanzelf; des te meer kennis je hebt, des te meer ideeën je op kan doen. Dus probeer een attitude te ontwikkelen dat je elke dag wat leert. Ga regelmatig naar de bibliotheek en leen boeken over dingen waar je nog niet veel van weet. Abonneer je op diverse bloggen. Ook op terreinen waar je geen enkel verstand van hebt. En ga zo maar door. Ook anderen iets leren kan je creativiteit bevorderen.

Tijd

Geef creativiteit de tijd. Niets komt zomaar op. Juist “outside the box” denken heeft zijn tijd nodig. Plan daarom tijd om creatief te zijn zonder dat je iets moedwillig moet doen.

Reizen

Ga naar landen waar je nog nooit geweest en observeer. In andere landen eten mensen anders, praten ze anders, wonen ze anders etc. Observeer de gewoontes. Kijk televisie in het vakantieland. Doe ideeën op. Ook gewoon een wandeling in eigen land kan je al op diverse ideeën brengen.

Oefen je geest dagelijks met outside the box denken

Dit kan je oefenen door bijvoorbeeld elke keer als je een roman uit hebt, een ander plot te bedenken. Als er een probleem op het nieuws wordt aangekaart, zelf met een oplossing komen, waar zij nog niet aan gedacht hebben. Dus niet alleen absorberen, maar ook je geest actief aan het denken zetten.

Het antwoord op het testje:

Loading...
2017-05-27T11:34:53+00:00Tags: , |13 Reacties

13 Comments

 1. Fred november 11, 2010 om 11:59 am

  Ik wil heel graag innovatief zijn, maar ben wel verbaasd over het gebruikt van de term “out of the box” Dit betekent namelijk “standaard, zonder wijzigingen”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Out_of_the_box
  Een wel heel aparte term voor innovatieve ideeën.
  De term die wel van toepassing is op buiten de gebaande wegen denken is: “Thinking outside the box” zie http://en.wikipedia.org/wiki/Thinking_outside_the_box

 2. guido november 16, 2010 om 8:45 am

  hoi Fred,
  bedankt voor aanvullling..
  groet
  Guido

 3. frans januari 28, 2011 om 12:30 pm

  leuk om die ballen oefening te zien, grappig is dat het ook met 3 rechte lijnen kan… denk daar maar eens out of the box over na

  dan denk je nee ? ga dan maar eens googlen

  http://www.youtube.com/watch?v=a-6-2kZZe2w

 4. guido januari 28, 2011 om 1:07 pm

  Hoi Frans,
  Dank voor je reactie.
  Een goede stimulans om creatief te denken.
  Groet
  Guido

 5. Jeroen maart 30, 2011 om 4:31 pm

  @frans.
  Ik ben er lang mee bezig geweest, maar heb uiteindelijk een manier met 5 lijnen gevonen. Doe dat maar eens na…( zonder youtube dan )

  zo nu ga ik weer lkkr in mn doosje…

 6. 10 tips voor een goed concept | Dutchlabel mei 13, 2011 om 3:02 pm

  […] 2. Denk out of the box Voor creatieve ideeën is het vaak nodig om verder te denken dan het bestaande denkkader van de organisatie. Zie: http://www.gelukmanagement.com/out-of-the-box-denken-hoe-doe-je-dat/ […]

 7. Rick januari 18, 2012 om 11:12 pm

  Leuk van dat trucje met dat van die negen stippen en 4 lijnen. 4 is inderdaad wel erg veel voor als je out of thé box wilt demonstreren. Daarnaast zijn er 2 manieren en was je erbij vergeten te vermelden dat je je pen niet van het papier mag halen!

  Benieuwd naar de mogelijkheden? Mijne kon ik in ieder geval niet vinden op internet!

  Met vriendelijke groeten,

  Rick

 8. azertyuiop mei 16, 2012 om 5:57 pm

  Sorry, maar de uitdrukking is niet “out of the box”, maar “outside the box”.

  “Out of the box” heeft een totaal andere betekenis.

 9. guido mei 17, 2012 om 10:59 am

  thanks! aangepast

 10. Astrid april 18, 2013 om 1:36 pm

  over welke box hebben jullie het?? 😉

 11. Joost van Berkom augustus 19, 2013 om 11:35 am

  Een creatieve geest is een geest die nooit denkt: dat kan niet –

  Hoe bedoel je dit Guido, bedoel je letterlijk dat je je geest eerst ztil moet maken dat je alleen out the box kunt denken als je geest stil is ?

 12. Guido de Valk augustus 19, 2013 om 12:07 pm

  @Joost. Nee dat bedoel ik niet. Ik bedoel louter te zeggen, dat onze geest altijd veel mogelijkheden ziet en nooit zal zeggen/denken: “dat kan niet.”

 13. […] te horen gekregen. Ik heb op internet naar manieren gezocht om dit te verbeteren. Op deze website; http://www.devalkleadershipcompany.nl/out-of-the-box-denken-hoe-doe-je-dat/ staan een aantal handige voorbeelden. Naast de theorie op deze website ga ik het boek van Igor […]

Geef een reactie

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.