Omgaan met emoties

Omgaan met emoties

5 (100%) 1 vote

In een eerder blog: “wat drijft jou vandaag” heb ik aangegeven dat emoties een belangrijke motor zijn in onze keuzes.  In dit artikel heb ik beschreven dat veel van onze acties voortkomen vanuit onze emoties. Als wij onze emoties beter zouden begrijpen, hebben deze emoties minder grip op ons. En andersom is het ook waar. Zolang de emoties nog een belangrijke grip hebben op ons, hebben wij de emoties nog onvoldoende door.

Dit keer wil ik wat dieper in gaan op het fenomeen emoties. Dit blog gaat over omgaan met emoties. Emoties zijn belangrijke redenen waarom wij doen wat wij doen. Veel emoties zijn de gewoontepatronen van ons ego. Veel van onze acties zijn dan ook gebaseerd op onze emoties. Er zijn natuurlijk ook emoties die minder relatie hebben met ons ego. In beide gevallen kunnen wij zeggen dat emoties ons op hun beurt in beweging zetten. Emoties bewegen ons. 

Emoties

Het woord emotie komt voort uit het woord uit Latijn: moveers dat ‘bewegen’ betekent. Een van de betekenissen van de e bij emotie, is het te beschouwen als een voorzetsel, dat “uit” betekent. Met andere woorden e-motie is datgene wat volgt uit beweging. Dit is eigenlijk wel logisch, want als wij een emotie ervaren, komt dit omdat er iets gebeurt. Dit kan op onszelf betrekking hebben, maar het kan ook betrekking hebben op iemand anders. Iemand waar wij om geven. Het is ook mogelijk om een beweging te veroorzaken, een emotie te ervaren, als wij aan een bepaalde gebeurtenis denken.

Fijne emoties

Het opwekken van fijne emoties is een fenomeen dat wij veel gebruiken. Als wij ons goed willen voelen, dan ondernemen wij een actie waar wij ons goed bij gaan voelen, zoals naar een film gaan, lekker uiteten gaan, uitgebreid in bad, ga zo maar door. Muziek, kunst, theater zij hebben allemaal hetzelfde effect. ( Althans dat is het doel). In veel gevallen creëren zij een fijne emotie. Ook onverwachte gebeurtenissen kunnen ons goed doen voelen en een fijne emotie te weeg brengen: een lachend kind, een mooie zonsondergang, de variërende groene kleuren van de bomen in het voorjaar, het zingen van een vogel, en ga zo maar door.

Negatieve emoties

Helaas zijn er ook zeer veel emoties die ons niet goed doen voelen. Emoties die ons belemmeren in onze ontwikkeling. Ik denk dan aan boosheid, gehechtheid of onwetendheid. Dat zijn emoties die ons weinig opleveren, En vaak tegengesteld zijn aan datgene dat wij graag willen realiseren. Ook deze emotie treedt op naar als gevolg van een gebeurtenis. WIj reageren op deze gebeurtenis met een negatieve emotie. Deze reactie is meestal onbewust. Dan is het vervolgens weer mogelijk dat wij daar op reageren en een kettingreactie heeft plaats gevonden.

E-motie

Over wat voor emotie wij het ook hebben, een emotie komt voort uit een beweging. E-motie kunnen wij daarom beschouwen als energie. Deze energie zit in ons lichaam en die kunnen wij ervaren. Wij ervaren de energie als een emotie. Deze energie kan ons afleiden met waar wij mee bezig zijn, maar deze energie kan ons ook helpen om vooruit te komen. Deze energie kan vast zitten of deze energie kan stromen.

Concluderend

Emotie is dus innerlijke energie die volgt op een gebeurtenis. De gebeurtenis kan in het echt plaats vinden, maar kan ook virtueel zijn. Gewoon in onze gedachten. De stimulus van de emotie kunnen wij zelf organiseren of het kan een van de zovelen zijn die dagelijks op ons afkomen.
Wij kunnen onze emoties dus gebruiken voor onze ontwikkeling, maar wij kunnen ook afgeleid worden door onze emotie. Sommige emoties leiden ons af, terwijl andere emoties ons doen groeien. Ons ego maakt van alles en nog wat van onze e-moties en gebruikt het om onze identiteit te ontwikkelen.

Motivatie

Het woord motivatie komt van hetzelfde woord moveers, als emotie. Dus ook motivatie heeft met beweging te maken.
Onze motivatie is belangrijk bij het realiseren van die zaken die voor ons van groot belang zijn. Zonder goede motivatie worden wij gemakkelijk afgeleid en worden wij wellicht primair getriggerd door al de gebeurtenissen die op ons afkomen.

Persoonlijke groei

Dus als wij willen groeien zou het goed zijn om onze e-motie en onze motivatie te koppelen. Dat wij leren de kracht te gebruiken van de energie die met een emotie samen gaat. Daar bestaan reeds verschillende stromingen in. De kern van al die stromingen is dat wij de emotie leren gebruiken en dat de emotie ons niet gebruikt.

Hoe omgaan met emoties?

De essentie is dat je je bewust moet worden van je emotie. Dat je keer op keer naar binnen gaat en ervaar wat je voelt. Zit er veel spanning in je lichaam? Ben je boos? Voel je je verward? Als je eenmaal je emotie ervaart heeft de emotie veel minder grip op jou. En kun jij grip krijgen op de emotie en de emotie zien als energie.

Vervolgens is het van groot belang dat je niet mee gaat met de emoties. Maar de emoties waarneemt en het het loslaat.

2011-06-23T09:47:19+00:00Tags: , , |3 Reacties

3 Comments

 1. Carola Pelder juni 23, 2011 om 12:01 pm

  Beste Guido,

  Bedankt voor je artikel. Ik ben altijd nieuwsgierig om te lezen hoe emoties geinterpreteerd worden. Ik heb afgelopen
  jaren enorm veel werk en energie gestopt in het leren begrijpen van emoties. Inmiddels benader ik de negatieve emoties
  ook positief. Ik zoek wel de balans met zijn tegenhanger om tot een nieuw evenwicht te komen. Voor mij is boosheid een
  emotie waar ik inmiddels heel trots op ben. Met boosheid ga ik in mijn kracht staan. Geef ik mijn grenzen aan en sta ik voor wie
  ik ben. Als je boosheid nooit heb kunnen of mogen uiten, zoals in onze samenleving. Immers, het is een negatieve emotie.
  Dan kan de energie van boosheid, explosief worden…….met alle gevolgen van dien. Tegelijkertijd kun je zeggen, als iemand
  echt furieus is, dan is er blijkbaar ook alle reden toe. Blijkbaar worden zijn grenzen ver overschreden.

 2. Hillie Wildeveld juni 23, 2011 om 2:29 pm

  Emotie is een Levenskracht. Emotie hebben we nodig om gezond met ons leven om te gaan. Het is even belangrijk als alle andere dingen van het leven. Hoe zou het zijn als we elkaar vragen: Wil je even naar me luisteren, dan luister ik straks naar jou en zo de emotie ontladen, herwaarderen en verder gaan. EMOTIE IS LEVENSKRACHT.

  Een blijde groet,

  Hillie

 3. A van Laanen augustus 21, 2011 om 9:37 pm

  Onrechtvaardigheid roept bij mijEmoties op en kan ik er in blijven hangen. Zodra ik deze emoties erken praat ik erover.
  Jammer is dat ik het niet altijd positief kan maken en het niet zo makkelijk vergeet, wel vergeef.

Geef een reactie

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.