5 (100%) 2 vote[s]

Van de week was ik in een gezelschap waar enorm werd geklaagd. Ik moest toen denken aan de uitdrukking: “Niet klagen maar dragen en bidden om kracht”. Dit is een uitdrukking die vroeger in mijn ouderlijk huis regelmatig werd gezegd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik hem zelf ook nog wel eens gebruik. (Vooral het eerste deel.) Ik heb namelijk een grote allergie voor mensen die klagen.
Waarom heb ik zo’n hekel aan klagen? Twee redenen:
Met klagen bereik je niets. Helemaal niets. Stel je het volgende maar eens voor. Je bent op een verjaardag, en iedereen praat frequent over dingen die ze niet goed vinden. Ze klagen en mopperen. Je gaat naar huis…en je denkt wat heeft al dit geklaag nou voor effect? Wat heb ik er mee bereikt? Conclusie: Het was een zinloze avond. Het kostte veel energie en het heeft niets opgeleverd.

De tweede reden is dat klagen het probleem buiten onszelf neerlegt. Het lijkt alsof het probleem niets met ons te maken heeft. Ik zie het als een vlucht buiten ons zodat wij niet over ons zelf na moet denken. En als je gelukkig wilt worden, weten wij een ding zeker, je mag het zelf doen. Je maakt je eigen keuzes…je mag je eigen heft in handen nemen. En met klagen zorg je ervoor dat je je niet goed voelt…en dat je er ook niets aan hoeft te doen.

Hoe moet je dan omgaan met zaken waar je het niet mee eens bent? Bidden om kracht? Zoals in de uitdrukking wordt gezegd?
Ik stel wat anders voor:
Allereerst probeer je bewust te worden van je eigen mening. Vervolgens onderzoek of het in je cirkel van invloed zit. Zo ja…dan kan je zorgen dat je er wat aan kan doen. Zo nee….laat het rusten.
Zie hieronder het plaatje van Covey over de cirkels van invloed en betrokkenheid..cirkel van inlvoed

Leid je eigen leven, weet wat je wilt…investeer in je eigen cirkel van invloed…