Manage je brein, dan komt de passie vanzelf

Manage je brein, dan komt de passie vanzelf

5 (100%) 1 vote

Manage je brein, dan komt de passie vanzelfTijdens mijn trainingen en lezingen ervaar ik vaak dat ik zo’n enorme passie heb: passie om mensen te inspireren om ook meer met het brein te doen. Ik ben er van overtuigd dat als mensen de werking van het brein snappen en dit toepassen ze zich beter voelen en echt het verschil kunnen maken doordat men meer vanuit passie kan handelen. Veel mensen laten deze kans liggen, dit vergroot op zijn beurt weer mijn passie! Ik zie zoveel mensen stoeien met het contact krijgen met hun passie, terwijl de oplossing zo dichtbij is. Manage je brein, dan komt de passie vanzelf. Er bestaat een wijd verbreid misverstand dat als je met het  brein aan de gang gaat, je rationeler wordt, en minder een ‘hart-persoon bent’. Het tegendeel is waar. Door op de juiste manier met je brein om te gaan ontstaat passie als vanzelf.

Waarom?

Het hardnekkige misverstand dat het brein alleen maar voor de ratio is, voorkomt dat je de passie laat ontluiken. Het brein regelt namelijk ook de emoties. Het regelt zowel de positieve als de negatieve emoties. De negatieve emoties kunnen enorm belemmerend werken. De negatieve remmen bij veel mensen de passie. Door te veel negatieve emoties te hebben, is er te weinig ruimte voor de positieve emoties.

Wat moet je doen?

Je moet leren om je eigen brein te managen. Simpel maar waar. Door je eigen brein te leren managen kan je makkelijk je eigen negatieve emoties managen waardoor je sneller bij je passie kunt komen. In mijn boek Menselijk Leiderschap, benut de onbegrensde kracht van het brein ga ik hier uitgebreid op in. In dit boek beschrijf ik zes stappen om deze onbegrensde kracht optimaal te benutten.

De zes stappen

  1. Vergroot je kennis van het brein. Stephen Covey zei het al: begin bij het begin. Het begin van de onbegrensde kracht van het brein te benutten is zorgen dat je de werking van het brein begrijpt. De kennis van de werking van het brein motiveert je om een bepaalde manier te handelen. Want het is zoals het is.
  2. Train je prefrontale cortex. De prefrontale cortex is het deel van het brein dat denkt, plant en emoties kan remmen. Met een fitte prefrontale cortex ben je tot veel meer in staat. Je kunt door de juiste zaken te doen zorgen dat je brein veel fitter wordt. En hierdoor ben je beter in staat om je negatieve emoties te remmen, waardoor er ruimte komt voor je passie.
  3. Creëer de juiste omstandigheden voor het brein. De omgeving heeft een grote invloed op je brein. Je kunt zorgen voor een omgeving met optimale omstandigheden voor het brein. Als het brein in de juiste omstandigheden zit, zal het veel sneller mee gaan met veranderingen en ontwikkelingen.
  4. Transformeer naar de mindset van de interne leider. Het brein heeft twee mindsets: mindset van de interne leider en de mindset van de volger. Oftewel de groei mindset en de fixed mindset. Het is belangrijk om jezelf en de ander vooral in de mindset van de interne leider te krijgen. Daar zijn eenvoudige manieren voor.
  5. Oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Oefenen is de kern van groei. Het is belangrijk dat je continu blijft oefenen. Het is bekend dat men door oefenen nieuwe vaardigheden kan ontwikkelen, denk maar aan sporters. Hetzelfde principe geldt voor gedragsverandering. Door oefenen ontwikkel je nieuw gedrag
  6. Monitor de vooruitgang. Je vooruitgang monitoren zal zorgen voor snellere resultaten. Het brein houdt niet van veranderen. Door je vooruitgang te monitoren krijg je het brein wel in een verander modus. Lichte dwang voor het brein is dus nodig.

Tot slot

Het brein en passie zijn twee begrippen die men vaak niet met elkaar in verband brengt. Toch is dat niet juist. Deze twee begrippen zijn onderling enorm verbonden. Passie ontwikkelen begint met het brein te managen.

Loading...

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.