Leiderschap met of zonder functiebenaming

Terug naar Blog
Coachend leiderschap

Leiderschap met of zonder functiebenaming

5/5 - (1 stemmen)

Er zijn net zo veel functiebenamingen in bedrijven als er bedrijven zijn. Wellicht een beetje overdreven, maar er zijn er heel veel. Als je functiebenamingen leest van de vacatures in -bijvoorbeeld Volkskrant-Banen- kom je een grote variatie tegen. Blijkbaar willen wij in een functiebenaming het wezen van een baan beschrijven. Een onmogelijke taak lijkt mij.

Elke functie heeft leiderschap nodig

Binnen elke functie heb je leiderschap nodig. Dus elke functiebenaming zou “leider” kunnen heten. Zonder leiderschap kan niemand binnen een organisatie functioneren. Iedereen is dus een leider. Laten wij eens verder kijken naar het fenomeen: iedereen is een leider.

Iedereen is een leider

Wat bedoel ik met leiderschap? Wat betekent het om een leider te zijn? Voor mij is een leider iemand die weet wat hij/zij wil, en anderen inspireert om met deze richting mee te gaan. Of zoals het in Wikipedia staat: Leiderschap is een proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloed om een bepaald doel te bereiken. http://nl.wikipedia.org/wiki/Leiderschap

Daarom zijn wij allemaal een leider. Want dagelijks moeten wij keuzes maken om vervolgens anderen mee te krijgen. Te denken valt aan:
• Het diner aan het eind van de dag
• Schoolkeuze kinderen
• Vakantie
• Inrichting huis
• Behandeling van artsen
• Dagelijkse uitvoering van je werk

En ga zo maar door. Een reeks van momenten waarin jij een bepaalde richting wilt gaan en waarvan jij ook moet zorgen dat jij de ander meekrijgt.

Twee pijlers

Gemakshalve zou je kunnen zeggen dat er twee pijlers zijn waar de basiskwaliteiten van een leider op zijn gebaseerd: weten wat je wilt en mensen inspireren.

Weet wat je wilt

In de eerder genoemde definities kwam dit ook apert terug. Ik noem het weten wat je wilt, en wikipedia noemt het doelen. Maar de kern is dat je moet weten waar je naar toe wilt. Het is erg belangrijk dat je weet wat jij wilt realiseren. Daar ontbreekt het bij veel mensen wel aan. Dan is leiderschap echt moeilijk te realiseren. Want als jij niet weet wat jij wilt, dan zal je makkelijk afgeleid worden van de zaken die echt belangrijk zijn. Als jij niet weet wat jij belangrijk vindt, word je dagelijks geleid door de omgeving, en door je eigen gedachten en emoties. Dan is het niet te doen om anderen te inspireren.

Mensen inspireren

Anderen inspireren begint met je zelf te inspireren. Als het goed is heb jij door bezig te zijn met weten wat jij wilt, echt contact gemaakt met jezelf. Dat is zeker een vereiste als je anderen wilt inspireren. Want inspiratie komt tot stand als wij van hart tot hart kunnen spreken. Oftewel van bezieling tot bezieling. Als je anderen wilt inspireren dien je dus tot het hart van de ander te richten. Een artikel dat ik zelf erg mooi vindt en hier mee te maken heeft, gaat over luisteren met je hart en verstand. Klik hier om dit artikel te lezen.

Tot slot

Dit artikel startte met constatering dat er net zo veel functiebenamingen zijn als bedrijven. Echter iedereen heeft ook één functiebenaming: Iedereen is een leider.

Deel dit bericht

Terug naar Blog