Krimpen kan leiden tot groei……..

Terug naar Blog

Krimpen kan leiden tot groei……..

Rate this post

Wederom ben ik erg dankbaar dat een gastblogger een artikel op het blog gelukmanagement heeft geschreven. Deze week is het de beurt aan Bert van Tol. Je kunt meer over hem lezen door op zijn naam te klikken. Bert heeft een stuk geschreven dat recht mijn hart binnenkwam. Dat kwam vooral omdat hij prima beschrijft dat geluk begint met welzijn, in plaats van met welvaart.

Krimpen kan leiden tot groei door Bert van Tol

Ik las; “De economie krimpt”

Ik merk; “…. iets van benauwdheid”

Een onafhankelijke samenleving

Ik denk terug aan die eerste vakantie met mijn eega samen, in Tunesië.
Na een paar dagen had ik wel even genoeg van de toeristische opsmuk daar in dat kustgebied, waar geld moet rollen, maar je de echte cultuur van het land niet ziet …. We hadden gelezen dat er een markt was in een dorp in het binnenland. We huurden fietsen en gingen “off the beaten track” het binnenland in, waar het asfalt al gauw plaats maakte voor hobbelige, stoffige karrepaden. Verwonderd werden we door de “echte Tunesiërs” begroet als vreemdelingen die verdwaald waren. Deze voor ons vreemde mensen, begroetten ons vrolijk en vriendelijk.
Heel af en toe passeerde er een marktkoopman in een oude gammele auto die in Nederland nog niet door de A van de APK heen zou komen. Met spanning keek je naar zo’n rijdende schroothoop, waar op elk moment de wielophanging onderuit kon tuimelen. Even verderop liet een vrouw een koe uit, ze zwaaide vrolijk naar ons en leek zeeën van tijd te hebben daar op het platteland, in de natuur van Tunesië. Het landschap was groen en er was water uit een eindeloos stromende bron.

Welke waarden bepalen ons welzijn?

Ik keek deze taferelen aan als een film die aan mijn ogen voorbij ging, een totaal andere cultuur, waar mensen leefden in het tempo van de natuur. In deze oase van rust, kon ik met mezelf zijn en mijn gedachten laten gaan ……. Wij westerlingen draven in een heel ander tempo, bij ons gelden heel andere waarden. Omzet, groei, winstmaximalisatie, ons uiterlijk vertoon en onze materialistische zaken bepalen wie we zijn en wat we betekenen ….. Wij zouden deze mensen benoemen als armoedzaaiers, maar is dit eigenlijk wel zo ?? Of leven deze mensen zoals het leven eigenlijk bedoeld is om geleefd te worden, in het tempo van, en in samenwerking met de natuur? Ik ben 23 en het woord welvaart komt op in mijn hoofd. Welvaart, welk beeld koppelen wij daar nou eigenlijk aan? Ik blader even door het woordenboek van mijn brein en kom op dezelfde bladzijde het woord WELZIJN tegen en merk dat de omvang van dit woord veel groter is, en dat mijn hart hier veel warmer van wordt.

De schaamteloosheid van Welvaart

Weet je, eigenlijk voel ik een zekere schaamte …. onze honger naar WELVAART, terwijl ik deze mensen zo simpel gelukkig zie zijn, zo met elkaar zie samenwerken om hun natje en hun droogje voor elke dag bij elkaar te scharrelen. Ze hebben tijd voor een praatje met elkaar, ik zie sociale verbondenheid, alles voelt zoooo ……. vreedzaam en ook zo simpel.

Pas later, nadat deze beelden hun incubatietijd hebben doorlopen, besef ik dat wat wij door onze ogen zien als armoed, bij de Tunesiërs eigenlijk geestelijke rijkdom is ….. Dat deze mensen het woord stress misschien nauwelijks kennen en ervaren. Dat deze mensen vanaf hun geboorte hun AOW en alle andere sociale voorzieningen al geregeld hebben, door de wijze waarop zij “samen – leven”.

De kracht van Collectiviteit en Onafhankelijkheid

Wanneer de banken in Tunis failliet gaan, zullen deze mensen daar NIETS van merken, hun leven gaat onvermoeid door met het opkomen en het ondergaan van de zon. Deze mensen worden niet lastig gevallen en angstig gemaakt door onheilspellende beelden op TV, maar leven gewoon in vrede en met het tempo van de natuur, dat eindeloos doorgaat. Zij kennen de garanties van het samenwerken en de waarden van een sociale leefomgeving. Zij hebben geen agenten nodig die de naleving van hun wetten controleren want ze weten maar al te goed welke ontwrichting er ontstaat wanneer ze dat niet doen …

Zij breken hun hoofd niet over wereldproblemen, over raketten die ergens aan de andere kant van de wereld over en weer naar elkaar afgevuurd worden. Hun enige zorg is dat hun gewassen goed groeien, dat hun koe te eten krijgt, zodat ze hem ’s avonds kunnen melken. En omdat ze het al duizenden jaren zo doen, weten ze hoe het werkt …… Ik denk na; “en waar melken wij allemaal aan?”

Een Vertrouwenscrisis creëert een Economische Crisis

Er wordt steeds gezegd; “we zitten in een Economische Crisis” maar feitelijk is dat niet zo, er ligt een niet direct zichtbare oorzaak onder ….. We zitten in een vertrouwenscrisis, met economische gevolgen !! Het zat er al langere tijd aan te komen, de opgeblazen financiële ballon zou een keer doorgeprikt worden …. en als we hier NU niet van leren, dan komt ie net zolang terug tot we er wél van geleerd hebben. Wij leven in een ander soort afhankelijkheid dan de Tunesische mensen die ik zojuist beschreef en het vervelende is dat wij in ons systeem daarmee veel kwetsbaarder zijn.

De basis van onze behoeften hiërarchie is al jaren geleden ontdekt en vastgelegd door Maslow en wanneer we die verlaten, verlaten we onze diepste behoeften en creëeren een onrustige en onveilige wereld in onszelf en om ons heen.

Veiligheid en Geborgenheid, onze basisbehoeften

Op enkele plaatsen wordt door pioniers al duidelijk gemaakt dat er openingen zijn naar een veel onkwetsbaarder en veiliger samenleving, die behalve duurzaam ook nog eens veel milieuvriendelijker is.

Wilt u ook graag in een samenleving leven die onrust en instabiliteit achter zich laat, dan verwijs ik u graag naar de uitzending “Power to the People” van VPRO – Tegenlicht en kijk eens wat de bewoners van het Deense eiland Samsü met elkaar voor elkaar hebben gekregen …….

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/power-to-the-people.html

 

Deel dit bericht

Terug naar Blog