Is de groei-mindset de oplossing voor de tekorten op de arbeidsmarkt?

Terug naar Blog

Is de groei-mindset de oplossing voor de tekorten op de arbeidsmarkt?

Rate this post

In het blogartikel: “Is leiderschap aangeboren of kun je het leren” stel ik, dat je leiderschap kunt leren. Deze kijk is een typisch voorbeeld van de groei-mindset. De kans is groot dat als jij dacht dat leiderschap niet te leren valt, jij meer in de fixed mindset zat. En als jij dacht dat mensen leiderschap kunnen leren, zat je waarschijnlijk meer in de groeimindset.

Wat is een groei-mindset en wat is een fixed mindset?

Een groei-mindset is een mindset die denkt in kansen en mogelijkheden om bepaalde zaken eigen te maken. Zo zal deze mindset bij tegenslag niet gelijk opgeven, maar zal op zoek gaan naar mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling zodat een volgende tegenslag makkelijker opgepakt kan worden. Het is een mindset die je bij topsporters veel ziet. In tegenstelling tot een fixed mindset, dat is een mindset die niet gelooft in ontwikkeling. Deze mindset wil de status quo handhaven. En bij tegenslag zal men terugvallen in gemopper, geklaag en zal men frequent de omstandigheden de schuld geven.

Managers dienen een groei-mindset te hebben.

Een manager met een fixed mindset zal leiderschapsvaardigheden en andere vaardigheden eerder zien als een aangeboren eigenschap, en geloven dat mensen met kwaliteiten geboren zijn, hierdoor zal hij een mensbeeld hebben dat vooral de status quo handhaaft. Een manager met een groei-mindset zal vooral geloven dat leiderschapskwaliteiten en andere vaardigheden kunnen worden geleerd en verkregen door inspanning, volharding en ervaring.

Denkt de manager dat de ander iets kan leren of ontwikkelen? Of denkt de manager dat de ander iets niet kan leren of ontwikkelen. Het antwoord op deze vraag illustreert in de kern het verschil tussen beide mindsets.

De mindset van de leider heeft veel effect op de ander. Heb jij een manager die vooral de groei-mindset bevordert dan zal jij je gemakkelijker ontwikkelen. Of heb jij een manager die eigenlijk niet gelooft in de groei van je mensen, dan zal dat naar alle waarschijnlijkheid een negatief effect hebben op jou en je collega’s.

Interne leider versus volger

De groeimindset en fixed mindset zijn een onderdeel van de mindset van de interne leider en de volger. Dit zijn mindsets die vanuit de neurowetenschappen een plek hebben gekregen. De interne leider is een mindset die vooral vanuit proactiviteit en positieve actie handelt, terwijl de volger veel meer reageert op een gebeurtenis. De interne leider kan zorgen voor nieuwe neurale verbindingen, terwijl de volger veel meer bezig is om oude neurale verbindingen te verstevigen. Hoe steviger deze verbindingen, des moeilijker het is om te veranderen.

Vanuit de neuroleiderschap is dus bekend dat de groei-mindset werkelijk bestaat. Daarom kunnen bedrijven beter investeren in het creëren van groei-mindset cultuur.

Creëren van een groeimindset cultuur

Er zijn een aantal eenvoudige instrumenten die zorgen voor een groei-mindset cultuur.

  • Zorg er allereerst voor dat de managers vanuit een groei-mindset leidinggeven. We geven diverse trainingen om dit te ondersteunen.
  • Zorg dat bij het stellen van doelen je niet alleen prestatie-doelen benoemt maar benoem ook ontwikkeldoelen.
  • Voorkom onderlinge competitie. Onderlinge competitie zorgt er te vaak voor dat men beter wil worden dan de ander in plaats van dat men op zoek gaat naar persoonlijke ontwikkeldoelen. Onderlinge competitie instrumenten zorgen voor een fixed mindset. Je kunt wel met een speelse en lichte manier competitie als instrument inzetten.
  • Zorg voor een fitte prefrontale cortex. Oftewel zorg voor vitale breinen. Het is belangrijk om bij het begin te beginnen, dat is goed zorgen voor een fit brein.
  • Zorg dat feedback geven als doel heeft om doorontwikkeling te entameren. Een effectieve methode is het 4R-model gebaseerd op neuroleiderschap. Het 4R-model staat centraal in de training breingebaseerde coaching.

Tot slot

Nederland vergrijst, en het werk wordt complexer. Door de groei-mindset te stimuleren heb je een eenvoudige en effectieve manier om hier mee om te gaan.

Slide GRATIS E-BOEK Een rustig en gefocust brein VIJF TIPS GRATIS! DOWNLOAD HET HIER

Deel dit bericht

Terug naar Blog