Inzicht in je eigen zienswijze

Inzicht in je eigen zienswijze

Geef je mening

In april van het jaar 2011  kreeg ik last van visusstoornissen. Ik begon minder te zien. Ik had er in eerste instantie niet zo veel aandacht aan geschonken, tot ik er te veel last van kreeg. Ik begon continu wazig te zien, en dat was vooral lastig bij computerwerk. De opticien constateerde dat het niet verholpen kon worden met andere glazen in mijn bril. Na twee oogartsen en diverse oogspecialisten, werd bij mij de diagnose gesteld, ik heb droge ogen en door deze afwijking krijg ik een schraal hoornvlies. Hierdoor zie ik minder. Ik heb nu sclerae lenzen en ik zie nu weer prima. Eind goed al goed.

Inspiratie

Deze gebeurtenis heeft mij uiteindelijke geïnspireerd. Natuurlijk maakte ik mij veel zorgen, maar tegelijkertijd probeerde ik betekenis te geven aan deze gebeurtenis. Tao heeft mij destijds ook geïnspireerd!

Tao

Tao zegt:
“Terugkeren naar je oorsprong is vrede vinden.
En het is terugkeren naar je bestemming.
Het is voortdurend zijn en het voortdurende kennen.
Het is inzicht, helderheid.”

Zou het zo kunnen zijn dat ik nu geforceerd werd om terug te keren naar mijn bestemming? Dat ik moest terugkeren naar mijn oorsprong, naar mijn eigen inzicht?

Meer verbonden met de buitenwereld

Wij richten onze aandacht erg op de buitenwereld. Onze zintuigen hebben goede verbinding met de buitenwereld, en deze buitenwereld beïnvloedt ons in ons dagelijks leven intensief. Door deze intensieve bemoeienis van de buitenwereld, gaan wij voorbij aan het belangrijkste en dat is, dat waarlijk en duurzaam geluk in ons zit en niet buiten ons zit. Wij hebben afgeleerd om voldoende in verbinding te staan met onze innerlijke bron. Wij missen dan het inzicht, de helderheid.

Inzicht

Onze zienswijze, of zoals Tao zegt: ons inzicht, wordt vooral gestuurd wat er in de buitenwereld gebeurt. De visie geïllustreerd in de buitenwereld wordt onze werkelijkheid. Wij bepalen wat wij belangrijk vinden nadat wij contact hebben gemaakt met de buitenwereld. Je begrijpt het al, ik zou dat liever heel anders zien. Het was in ieder geval een proces dat bij mij plaats vond, toen ik last van mijn ogen kreeg. Ik kreeg de behoefte om nog meer contact te maken met mijn innerlijke zienswijze, met mijn oorsprong.

Dat heb ik ook opgepakt. En ik ben meer bezig geweest met mijn innerlijke visie. Wat vind ik nu echt belangrijk? Waar ga ik nu echt voor? Wat is mijn innerlijke visie? Wat is mijn zienswijze? En wat viel mij op in dit proces? Dat ik mijn innerlijke visie best helder had. Maar dat ik gemakkelijk werd afgeleid door de gebeurtenissen en meningen. Ik moest mij als het ware vaker terugtrekken van de wereld. Mijn ogen vaker sluiten om continu in contact te blijven met mijn innerlijke zelf. Zou het zo zijn dat ik klachten aan mijn ogen kreeg omdat ik mij te veel liet leiden door de gebeurtenissen en meningen van een ander? Het antwoord op deze vraag zal onbeantwoord blijven. Maar is wel een mooie vraag.

(Overigens heeft deze ervaring ervoor gezorgd dat mijn boek bijna is afgerond. )

Eigen zienswijze

Ik ben mij bewust geworden dat het hebben van een innerlijke visie, van een eigen zienswijze, van oorspronkelijk inzicht slechts een aspect is en dat het handelen volgens je eigen zienswijze nog een ander verhaal is.

Wij dienen te beginnen met het naar binnen richten van onze aandacht. En op deze wijze contact te maken met ons oorspronkelijke zelf. Je kunt je aandacht naar binnen richten door te mediteren, door in de natuur te wandelen, door aan Tai Chi te doen. Doe het alleen. En als je niet alleen bent, doe het dan in stilte. Praat niet, maar zwijg. (Als je met een ander praat, maak je minder contact met jezelf en meer met de ander.) Doe het regelmatig. Niet éénmaal per jaar maar het liefst dagelijks. Zorg dat je dagelijks in je eigen stille tijd kunt zitten.

Als je dit frequent doet, zul je merken dat jouw eigen zienswijze als vanzelf tot stand wordt gebracht. De waarheid zal vanzelf naar boven komen.

Heb je jouw zienswijze helder, dan is het essentieel om contact te houden met je zienswijze. Je kunt contact houden met je zienswijze door deze op te schrijven en regelmatig na te lezen. Ook kun je deze opnemen op een audioband en vervolgens deze dagelijks beluisteren!

Tot slot

Door je eigen zienswijze te internaliseren, kan duurzaam geluk en succes niet uitblijven. Heb je geen eigen zienswijze of een zienswijze die louter cognitief bestaat, dan is de kans tot afleiding torenhoog! Daarom ont-dek en internaliseer je eigen zienswijze!

4 Comments

 1. Jamie december 12, 2011 om 2:49 pm

  Hi Guido,

  Mooi verwoord!!

  Met vriendelijke groet & fijne december & januari-tijd gewenst,

  Jamie

 2. Margaret Rekers december 12, 2011 om 6:27 pm

  Hallo Guido,

  Fijn dat de lenzen je zicht hebben verbeterd. Ik kan me voorstellen dat het best spannend voor je was. Voor veel van je bezigheden is je gezichtsvermogen toch erg belangrijk.

  Mooi dat de situatie met je ogen je inspireerde tot dit artikel. En dat je jouw inspiratie weer aan ons doorgeeft.

  Wat goed om te horen dat je boek bijna af is. Je schreef eerder dat je heel veel ideeën had. Het zal dus best een klus zijn geweest om keuzes te maken voor het boek. Je laat ons hopelijk horen van de definitieve geboorte van je boek. Ik ben nieuwsgierig.

  Warme groet,

  Margaret Rekers, Uniek in verbinden

  Geef iedere dag kleur, dan wordt het leven net even anders.

 3. irene dekker december 12, 2011 om 11:48 pm

  Dag, Guido wat een mooie ervaring,ook mijn lichaam begon te spreken, kon de ander niet meer horen en mijn hersenen gingen verkrampen bij wat anderen te vertellen hadden.Deze ervaring deed me nog meer naar binnengaan en vertrouwen op mijn eigen bron en bracht me veel vrede en vrijheid.
  Ga je boek zeker lezen.

  hartegroet ,Irene dekker

 4. anna december 13, 2011 om 7:27 am

  Mooi Guido, dat je je ontwikkelingen deelt en zodoende een richting aanwijzer bent. Zelf ga ik al jaren deze weg en nadat ik gewend ben geraakt met deze leefwijze voel ik mij heel content. In eenheid met mijzelf zijn. Wens je veel vreugde , licht en vrijheid toe en hoop dat je blijft delen. Liefs Anna

Geef een reactie

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.