Ik wil veranderen, maar ik doe het niet!

Terug naar Blog

Ik wil veranderen, maar ik doe het niet!

Rate this post

Een vaak gehoorde opmerking, die ik tijdens en na afloop van een eerste trainingsdag hoor, is dat ze niets nieuws hebben geleerd of gehoord. Mijn ego moet dan wel even slikken 😀. Maar eigenlijk klopt deze analyse ook wel. Ik probeer ook niets nieuws te vertellen. Mijn boodschap is dat er een groot effect van het gedrag van de manager op de medewerkers is. Door ineffectief gedrag van de manager, krijgen medewerkers onvoldoende vertrouwen in eigen kracht. Waardoor er veel potentieel blijft liggen. De managers weten wel wat ze anders moeten doen. Maar waarom doen ze dit niet?

Brein is geconditioneerd

Het brein is geconditioneerd. Dit betekent dat we geprogrammeerd zijn. Van jongs af aan, reageren we op een bepaalde manier op een specifieke situatie. Door dit gedrag regelmatig te herhalen wordt dit onze standaard reactie. De conditionering is geboren. Het brein ordent zich zo dat je op deze wijze zonder na te denken kunt handelen. Dat is handig en efficiënt. Maar het wordt minder handig en efficiënt als je gedrag wilt veranderen.

Veel aangeleerd gedrag is niet efficiënt of effectief

We hebben veel gedrag eigen gemaakt dat helemaal niet efficiënt of effectief is. Veel managers zijn helemaal niet bezig om de ander in hun kracht te brengen. Ze blijven micro-managen, zorgen voor onvoldoende veiligheid of vergeten dat mensen, mensen zijn. Laat ik het dichter bij huis zoeken. Laten we het hebben over persoonlijk leiderschap en persoonlijke effectiviteit. Wist je dat pauzes nemen overdag belangrijk is? Ongeveer 25% van onze deelnemers neemt geen pauzes bij start van de training. Dit is verre van effectief. Hierdoor geef je je brein onvoldoende ruimte om te herstellen. Veel deelnemers wisten dat pauzes nemen belangrijk is, maar doen het niet. Ander voorbeeld: bewegen is belangrijk. Veel van de deelnemers weten heel goed dat bewegen belangrijk is, maar ze doen het niet!

Stop adviezen te geven

Ik ben vroeger huisarts geweest. Ik gaf veel adviezen om gedrag te veranderen. Maar helaas ik had toen weinig resultaat. Weinig patiënten deden wat met het advies. Als ik zelf een advies krijg doe ik er vaak ook niets mee. Adviezen geven helpt niet. Mensen weten het echt wel. Door een advies te geven komt men niet in het deel van het brein dat nodig is om eigenaarschap op te pakken. Ik pak het nu heel anders aan. En ik kan eerlijk zeggen dat ik veel gedragsverandering zie. Wat is nu het geheim?

Het geheim

Het geheim van gedragsverandering is zorgen dat de ander eigenaar wordt van de verandering. Het gaat om eigenaarschap. Wat is eigenaarschap? Eigenaarschap gaat over zelf verantwoordelijk zijn voor je keuzes en je daar ook aan houden. De kern is dus te zorgen dat mensen zelf eigenaar worden van de ontwikkeling en verandering. Met adviezen geven blijft de adviseur zelf eigenaar. De adviseur wil dat de ander verandert. Ik wilde dat mijn patiënten gingen stoppen met roken. Mijn patiënten wisten heus wel dat roken ongezond is, maar men stopte niet. Zodra ze buiten waren staken ze hun sigaretje al op.

Eigenaarschap en het brein

Eigenaarschap betekent dat je vooral leert het brein te managen. Je managet je brein op die manier dat het deel dat eigenaarschap bevordert aangesproken wordt. Dit betekent dat je de groeimindset van het brein laat groeien. De groeimindset is onze interne leider. We volgen dan niet meer ons brein, onze conditionering en emoties, maar we volgende onze interne leider. De interne leider gaat dan aan de slag met de combinatie van onze drijfveren, de kennis over de werking van het brein om te veranderen en de oefening.
Dat is wezenlijk anders. Je gaat af van de inhoud en je gaat rechtstreeks naar de origine van menselijk gedrag. Deze beweging dienen managers te maken.

Tot slot

Veel mensen willen wel veranderen, maar doen het niet. Hoe zo? Omdat ze niet eigenaar worden van de verandering. De manager zorgt niet voor het ontwikkelen van eigenaarschap. Het brein is nog de eigenaar. Als managers door gaan krijgen hoe ze mensen mee kunnen krijgen, doen ze het wel! Ze veranderen wel! Ze gaan van inhoud naar brein.

 

Deel dit bericht

Terug naar Blog