Hoe vind ik mijn passie?

Terug naar Blog
passie

Hoe vind ik mijn passie?

passieIk krijg veel klanten over de vloer die bezig zijn met het verkennen van hun eigen identiteit of hun eigen passie. Zij willen antwoord op de vraag: wie ben ik en wat wil ik? Zij ervaren dat er een scheidingswand bestaat tussen wie zij denken te zijn en wie zij zijn. Zij zijn op zoek naar een andere persoon dan die zij nu zijn.

Persoonlijke noot

Ook ik ben frequent bezig geweest met het onderzoeken van mijn eigen identiteit. En heb diverse vormen (lees banen) aangenomen waarvan ik dacht dat deze overeenkwamen met mijn identiteit.  En nu terugkijkend pasten al de banen op zich wel bij mijn eigen identiteit. Het grootste probleem was veel meer dat ik onvoldoende in staat was om dat toentertijd in te zien. Ik was toen onvoldoende in staat om mijn eigen intentie tot zingeving en mijn eigen waarden vorm te geven. En dat was voor mij wel essentieel. Dat lukte niet altijd voldoende en dus ging ik verder zoeken. Op zoek naar een nieuwe vorm. De oplossing ligt niet in de vorm maar ligt in het verbinding komen met je bron.

Wie ben ik?

Goed terug naar het onderwerp: wie ben ik. Veel mensen zijn dus op zoek naar hun eigen identiteit. Ik denk dat als je in staat bent om voldoende in contact te zijn met je eigen bron je je identiteit makkelijk kunt vinden. Dat als je in staat bent om je minder door je ego te laten leiden je gemakkelijker bij je eigen bron kan komen. Als je eenmaal contact met je bron hebt, zal je ook gemakkelijker het succes krijgen waar je zo lang heimelijk naar gedroomd en verlangd hebt. Het succes ontstaat als het ware vanzelf. Of zoals Carlos Castaneda zegt: “In het universum is een onmeetbare, onbeschrijflijke kracht, die shamanen intentie noemen, en werkelijk alles dat bestaat in de uitgebreide kosmos is verbonden  met deze intentie.” Ben jij dus in staat om verbinding te maken met je eigen bron, ben je dus ook verbonden met de onmeetbare en onbeschrijflijke kracht van de kosmos, van het universum. Alles is in eenheid verbonden. Je bent dus tot van alles in staat.

Wat heb je nodig om in contact te komen met je eigen intentie tot zingeving?

Wat moet je niet doen?

Je moet niet denken dat het in de vorm zit. Zoals ik net over mijn eigen leven heb geschreven, de vorm kan ons behoorlijk afleiden. Nee, wij moeten het meer hebben van onze motivatie en intentie in ons huidig leven. Want daar zit de essentie.  Dus laat de vorm los en richt je op je eigen gedrag, je eigen motivatie, je eigen beweegredenen waarom je dingen wilt doen. De vorm zal zich ontvouwen als je een plan hebt geformuleerd in combinatie met de intentie tot zingeving.

Wat moet je wel doen?

Om je passie in je leven te herkennen moet je in ieder geval aan de volgende eigenschappen werken.

Inzet en doorzettingsvermogen

Allereerst heb je inzet en doorzettingsvermogen nodig.  Inzet en doorzettingsvermogen gaan over het feit dat je dagelijks met je eigen ontwikkeling bezig bent en je dit zo veel als mogelijk overeen wilt laten komen met je je innerlijke behoefte. Dat is een stormachtig pad omdat ons ego ons continu van dit pad afhaalt.

Ont-dekken

Je hebt de wijsheid in je. Het enige wat jij moeten doen is het te ont-dekken. Het is nu bedekt met ons ego. Als jij in staat bent om ons ego af te pellen, dan zal jij verbonden worden met jouw innerlijke wijsheid. Deze wijsheid kan je leiden naar een nieuw leven waar niet jouw ego centraal staat maar jouw eigen bron.  Dus ga op zoek naar je eigen wijsheid. Dit kun je ontwikkelen door je bewustzijn te ontwikkelen. Laat je niet leiden door je ego of door je omstandigheden, of door je geconditioneerde bewustzijn. Maar laat je leiden door je oorspronkelijke bewustzijn.

Liefde

Hebben wij eenmaal onze wijsheid ont-dekt dan kunnen wij met liefde en compassie de taken en activiteiten uitvoeren die verbonden zijn met onze wijsheid.  Door contact te krijgen met je diepere wijsheid, ga je ook leren om hier vanuit te handelen. Wij leren te houden van wat wij doen, en wij doen waar wij van houden. Het betekent ook genieten van alle acties die hier uit voortkomen.

Overgave

Als laatste is er overgave. Overgave betekent dat je gedachten en lichaam het niet meer alleen bepalen. Je gaat vertrouwen op de verbinding met de bron. Dit betekent natuurlijk niet dat je blind en gedachteloos bezig gaat. Het betekent dat je vertrouwen hebt,  en dat je je durft over te geven. Zoals vaker geschreven: volg je hart maar toets het met je verstand.

Tot slot

Het is goed om je realiseren dat om je passie te ontdekken je vooral je eigen brein moet managen. Daarom is kennis van het brein heel handig voor een effectieve tocht naar je passie.

Reactie (1)

 • van flegmatiek naar passie | GelukManagement: het blog voor een bewust, succesvol en gelukkig leven

  […] Een intentie tot zingeving is een verklaring waarin wij beschrijven waar wij voor gaan. Hierin staan onze waarden, onze missieverklaring en onze ambities. Onze waarden beschrijven hoe wij onze zingeving willen vormgeving, onze missieverklaring beschrijft de reden van ons bestaan, en onze ambities vertellen over wat wij precies gaan realiseren. Als antidotum voor een flegmatiek leven is het dan ook van groot belang dat wij ons bewust worden van onze intentie tot zingeving, en dat de intentie ook gaat leven. Wij zullen onze intentie tot zingeving zeer bewust moet krijgen, zodat deze belangrijker gaat worden dan onze oude patronen. Door deze een belangrijke plek te geven in ons bewustzijn, in ons gedachten, zal deze passie en bezieling zich pas kunnen ontwikkelen. Anders keren wij te gemakkelijk terug naar onze oude patronen. […]

  15 november 2011 bij 14:16
 • Relatieproblemen Oplossen

  Zeer mooi artikel, met plezier en veel interesse gelezen! Bedankt!

  Grtz Dr Jan Moeyersoons, relatietherapeut.

  18 november 2011 bij 00:10
 • guido

  Hoi jan,
  dank voor je compliment.
  succes met je werk!
  met magistrale groet,

  Guido

  18 november 2011 bij 07:48
 • Mark

  Voor een andere invalshoek, wil ik u graag een antwoord vanuit de geestelijke wereld over het onderwerp passie aanreiken.

  Zie:

  http://voltare.nl/?p=1493

  even knippen en plakken in uw browser

  23 november 2011 bij 22:47
 • guido

  Hoi Mark,
  dank voor je reactie. Heb je artikel gelezen. Interessante invalshoek, ik zie overigens meer raakvlakken dan verschillen.

  Wellicht gebruik ik andere terminologie: ik gebruik ont-dekken en jij spreekt over ontvangen. In beide gevallen gaan wij er vanuit dat deze gewoon aanwezig is.

  Een prima aanvulling op dit artikel

  groet,

  24 november 2011 bij 07:31
 • Vind jou passie! « Live Your Passion

  […] goed te begrijpen. Mijn passie werd mij vorig jaar pas duidelijk. En dat was eigenlijk niet expres. Geluk Management is een website waarbij leiderschap met de mens centraal staat. Misschien komt deze website een […]

  3 november 2012 bij 15:45

Geef een reactie

Terug naar Blog