Hoe moet je je intuïtie volgen?

Hoe moet je je intuïtie volgen?

3 (60%) 2 votes

Als wij keuzes moeten maken, dan zijn er meerdere raadgevers: ons verstand en onze intuïtie. Helaas zijn wij gewend om vooral op ons verstand te vertrouwen. Toch zullen wij ook allemaal wel eens tegen het fenomeen zijn aangelopen dat onze intuïtie of buikgevoel ook mee wilde doen. Dan botsten wij tegen het dilemma op dat onze intuïtie het ene zegt en dat onze ratio iets anders zegt. Deze signalen zijn vaak lastig te hanteren. Vaak komen zij op terwijl je hier echt niet op zit te wachten. Je hebt liever dat de ratio je keuzes maakt. Maar zoals gezegd zij komen vaak tegelijkertijd. Je intuïtie weet blijkbaar iets, terwijl je het logischerwijs niet kan weten.

Een voorbeeld

Je krijgt een prachtbaan aangeboden. Een goed salaris, in een bedrijf dat je aanspreekt. Toch is er een gevoel in je dat zegt, dat je het niet moet doen. Besluit je om naar dit gevoel te luisteren? Of luister je naar je ratio.

Intuïtie

Intuïtie is een directe perceptie van waarheid, feiten e.d., onafhankelijk van enig redeneerproces. Ik ervaar het vaak als het diepere weten. Je bent overtuigt van iets, zonder dat er een logisch gedachte aan zit. Je weet het gewoon. Bij intuïtie weet je dus iets zonder dat je rationeel kan uitleggen waarom het zo is. Buikgevoel is een vorm van intuïtie. Het is een gevoel. Het is niet een rationele, goed doordachte gedachte. Het is een gevoel. Het is een signaal van ons lichaam. Door goed contact te hebben met je lijf kan je deze gevoelens waarnemen. En het is verstandig om ook naar je buikgevoel te luisteren als je een besluit moet nemen.

Besluiten nemen

Goede besluiten zouden wij moeten nemen met zowel lichaam, verstand als geest. En daar zit gelijk de crux. Wij hebben afgeleerd om op deze bronnen te vertrouwen. Wij leven in een wereld waar wij hebben afgeleerd om naar ons buikgevoel te luisteren. Direct weten, wordt gezien als hocus pocus. Al onze keuzes moeten zo rationeel mogelijk worden gemaakt. Ons ratio regeert. Dus in de meeste gevallen zullen wij een rationele keuze maken, zelfs al schreeuwt ons buikgevoel! Krijgen wij enorme buikpijn, of wat dan ook. Wij volgen ons ratio. Als ons ratio een goed verhaal heeft, dan geloven wij het wel. Vreemd toch? Waarom zou je je verstand meer vertrouwen dan je lichaam of je diepere weten?

Balans tussen hart en verstand

Zoals gezegd, wij hebben afgeleerd om op onze intuïtie te vertrouwen. Ik vind dat wij hierdoor een enorme kans laten liggen. Toch betekent dit niet dat ik denk dat wij nu maar ons verstand moet laten wat het is. Zeker niet! Ik ben een groot pleitbezorger dat wij zowel naar ons hart als ons verstand moeten luisteren. Dat wij zowel naar ons gevoel als ons verstand moeten luisteren. Volgens Paul de Blot moet het hoofd het hart controleren en het hart het hoofd inspireren. Dat is een mooie balans. Wij hebben tenslotte beide gekregen.

Hoe leer je weer naar je intuïtie te luisteren?

Wij hebben afgeleerd om onze intuïtie te gebruiken. Gelukkig kunnen wij onszelf trainen, zodat wij er weer meer gebruik van kunnen maken.

 1. Stel jezelf een vraag en en luister naar het eerste antwoord dat in je geest verschijnt. Dat is niet eenvoudig omdat er altijd veel gedachten opkomen. Maar laat de andere gedachten even voor wat het zijn. Meestal is dat onze rationele geest die met allerlei bezwaren komt. Luister dus alleen naar het eerste antwoord dat opkomt.
 2. Mediteer. Breng je geest tot rust en heb hierdoor minder last van al de gedachten en twijfels die dagelijks in zo’n grote getale op je afkomen. Leren mediteren kan je helpen om een rustigere geest te hebben. Hierdoor kun jij beter horen wat je intuïtie zegt.
 3. Luister naar je buikgevoel. Het is vaak zo dat een fout besluit je een vervelend gevoel in je buik of maag geeft. Luister er naar.
 4. Hou een intuïtie dagboek bij. Maak elke dag een gissing over een bepaalde situatie of een bepaalde persoon. Reageer er niet op, maar schrijf het op. Focus op gedachtes als: “ik heb een gevoel dat….” of “ mijn intuïtie vertelt mij dit…….” .Als je ook fysieke sensatie bij deze gedachtes heb, schrijf deze ook op. Terugkijkend in je dagboek kun je zien hoe vaak je gelijk hebt gehad. Des te meer je herkent wanneer jouw intuïtie je in de juiste richting stuurde, des te meer vertrouwen je ontwikkelt om daadwerkelijk op je intuïtie te varen.
 5. Train je rechter hersenhelft. Intuïtie komt van onze rechter hersenhelft. Hier komen de holistische nonverbale signalen vandaan. Kijk nog maar eens naar deze video: Jill Taylor legt het prachtig uit. Klik hier om naar deze video te gaan.Je kunt je rechter hersenhelft onder andere trainen door: te schilderen, te dansen, creatief bezig te zijn, te visualiseren, etc.

Tot slot

Het is best eng om op je intuïtie te vertrouwen. Maar zonder onze intuïtie zijn wij een computer.. een computer maakt louter beslissingen vanuit feiten. Het is duidelijk dat wij veel meer zijn dan een computer. Wij moeten leren om hier weer op te vertrouwen. Heb jij een mooie ervaring waar je intuïtie een belangrijke rol speelde? Deel dit svp.

Loading...

5 Comments

 1. […] limbische systeem. Het limbische systeem zegt: dat voelt niet goed…. (Zie ook het artikel over hoe ontwikkel ik mijn intuïtie. […]

 2. Margaret Rekers mei 18, 2011 om 8:27 am

  Goedemorgen Guido,

  Wat een raak artikel over intuïtie en buikgevoel.
  Ik ontdek de laatste weken steeds vaker dat mijn intuïtie aangeeft wat ik al dan niet moet doen of wat wel of niet goed is.
  Mooi voorbeeld: intuïtief had ik de laatste dagen het gevoel dat er bij een van mijn poezen iets niet klopte. Ik kon dat buikgevoel niet plaatsen. Mijn denken ging aan de slag en ik heb niets ondernomen.
  Een week later is er niet meer aan te ontkomen. Wat mijn intuïtie me al ingaf is waar: Mijn poes is ziek. Had ik mijn intuïtie nu maar gevolgd.

  Ander mooi voorbeeld:
  In de afgelopen anderhalf jaar reed ik maandelijks naar plek aan de andere kant van het land voor een opleiding. Ik reed er alle keren op dezelfde manier heen. Afgelopen maandag moest ik naar het examen. Mijn intuïtie gaf mij in een andere route te nemen. Ik volgde mijn intuïtie, maar was natuurlijk bang de plek nu niet te kunnen vinden. Gelukkig kwam ik zonder problemen en ruim op tijd aan.
  Een van mijn medestudenten neemt altijd dezelfde weg als ik. Hij kwam te laat, want er lagen enkele belangrijke wegen op deze route open.

  Derde voorbeeld:
  Mijn dochter zoek een baan. Ze is samen met diverse andere jongeren uitgenodigd voor een speciale sollicitatiedag.
  Ze gaat er vol enthousiasme heen.
  ’s Middags komt ze enigszins teleurgesteld thuis.
  Als ze haar belevenissen vertelt, begint ze met de introductie op de dag. Er geeft iemand een korte introductie van bedrijf en van de banen waar het om gaat. Haar onderbuikgevoel zegt meteen: passen deze banen en dit bedrijf en ik wel bij elkaar?
  Mijn dochter is sterk mensgericht en het bedrijf heeft daar haar focus niet op gericht.
  Ze zet het gevoel meteen aan de kant, want ze wil heel graag een baan. Ook houdt ze zich het prettige gesprek voor met een van de personeelsfunctionarissen van korte tijd geleden.
  Een groot deel van de dag verloopt prima en ze komt meerdere rondes goed door. Aan het einde van de dag krijgt ze een gesprek met iemand van het bedrijf, die haar de dag heeft gevolgd. Hij spreekt haar onderbuikgevoel uit. “Jij bent veel te zacht en te mensgericht voor dit bedrijf. Qua CV, kennis, vaardigheden en ervaring zouden we je graag willen hebben, maar jij gaat in dit werk binnen dit bedrijf niet gelukkig worden. En hij gaf haar een goed advies.
  Haar intuïtie aan het begin van de ochtend gaaf dit eigenlijk al aan.

  Misschien heb je nog eens iets aan mijn voorbeelden.

  Succes met je verdere artikelen en het schrijven van je boek.

  Hartelijke groeten,

  Margaret Rekers,
  jeugdcoach – personal coach

  Uniek in verbinden

 3. guido mei 18, 2011 om 8:44 am

  Hoi Margaret,
  bedankt voor je reactie. Ik vind dat je prachtige voorbeelden aangeeft. Je laat goed zien, dat ons verstand ons intuitie overruled. Maar gelukkig heeft ook vaak de intuitie gewonnen.
  groetjes
  Guido

 4. Begin met het waarom « Jij en je werk juni 4, 2011 om 5:06 pm

  […] limbische systeem. Het limbische systeem zegt: dat voelt niet goed…. (Zie ook het artikel over hoe ontwikkel ik mijn intuïtie. […]

 5. […] Terwijl je bij je gezond verstand, je cognitie wel een plek krijgt. Lees in het blogartikel: hoe moet je je intuitite volgen, hoe je meer op je intuitie kunt […]

Geef een reactie

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.