Hoe kan je zelfvertrouwen vergroten?

Hoe kan je zelfvertrouwen vergroten?

Geef je mening

Als je jezelf wilt ontwikkelen, dien je regelmatig uit de comfortzone te stappen. De comfortzone, is de plek waarin jij je veilig voelt. Bij persoonlijke groei stap je regelmatig uit je comfort zone. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan je weerhouden om uit de comfort te stappen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten.

Bewustzijn ontwikkelen

Het is van groot belang dat jij je realiseert dat de gedachten en gevoelens die opkomen niet overeenkomstig de waarheid zijn. De gedachten die je hebt kunnen ook onjuist zijn! Onze gedachtes en gevoelens zijn een tijdelijke constructie van ons ego. Van het beeld dat wij van onszelf hebben.

Als een gedachte of gevoel opkomt, hebben wij een keuze om er in mee te gaan. Zeker nu we weten dat deze gedachten en gevoelens niet waar hoeven te zijn.
Wij hebben elke keer een keuze om mee te gaan of om niet mee te gaan. Dus het is belangrijk om jezelf bewust te maken dat je deze keuze kunt maken. Je dient bewustzijn te ontwikkelen.

Om bewustzijn te ontwikkelen, heb je veel training nodig. Deze training heet meditatie. Dus één van de belangrijkste methodes om zelfvertrouwen op te bouwen is: leer mediteren. En mediteer frequent. Het is net zoals bij een sporter: veel trainen en je wordt er steeds beter in.

Helaas is dit resultaat van meditatie, meer zelfvertrouwen, niet gelijk voorhanden.
Daarom nog een andere techniek. Deze techniek is slechts een manier om de negatieve gedachten die je normaal hebt, te veranderen in positieve gedachten.

Sta stil bij de dingen die je goed doet

Om zelfvertrouwen te laten groeien is het belangrijk om stil te staan bij de dingen die je goed doet. Helaas zijn wij gewend om primair naar ons falen te kijken.
Om zelfvertrouwen te vergroten dienen wij minder aandacht te besteden aan de negatieve gevoelens bij een slechte prestatie en meer aandacht te besteden aan de positieve gevoelens bij een goede prestatie.

Sta dagelijks stil bij de dingen die je goed doet, goed hebt gedaan. Pak een lijst en schrijf dagelijks de dingen op die je goed hebt gedaan. Vragen die je kan stellen zijn: Mijn grootste prestatie van vandaag is……Ik ben goed in……..

Ik kom nog wel eens mensen tegen die niets positiefs kunnen bedenken. Wel ..mijn advies is..zoek het niet zo groot. Maak het jezelf niet zo ingewikkeld. Zoek naar de dagelijkse dingen: lekker gekookt voor gezin, ziek familielid gebeld….
Juist voor mensen met weinig zelfvertrouwen is het moeilijk omdat zij de kleine prestaties niet zien als een prestatie. Stil staan bij de dingen die je goed doet; bewust worden van je goede prestaties is een belangrijke stap om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Mensen met weinig zelfvertrouwen koppelen weinig positieve gevoelens aan goede prestaties …MAAR koppelen veel negatieve gevoelens aan slechte prestaties. Behoorlijk uit balans dus.

Respecteer jezelf

Een belangrijk onderdeel van het opbouwen van zelfvertrouwen is zelfrespect. Zelfrespect betekent dat we een goede relatie hebben met onszelf. Net zoals je een relatie hebt met anderen en jij de ander accepteert zoals hij is….met zijn goede en slechte kanten, zo hebben wij ook een relatie met onszelf. En wij hebben ook goede en slechte kanten. Wij hoeven niet perfect te zijn maar wij kunnen onszelf accepteren zoals wij zijn.
Als wij zelfrespect hebben dan:

 • Waarderen wij onszelf
 • Houden wij van onszelf zoals wij zijn
 • Zijn wij ons bewust van onze waarden
 • Leven wij conform onze waarden
 • Behandelen wij onszelf met respect

Ergo: het is van belang om je eigen waarden te kennen en volgens in overeenstemming met deze waarden te leven. Zowel in werk, als privé.

Leer (weer) om fouten te maken

Last but not least: Wij zijn niet perfect. Maar wij kunnen wel beter willen worden in wat wij nu doen. Om te groeien en te leren moet je fouten maken. Kun je nog je eerste rijles herinneren? Kun je nog herinneren dat je leerde fietsen? Je eerste baan? Je eerste liefde? Het begon allemaal met vallen en opstaan.
Wij leven wij in een maatschappij waarin wij slechts in geringe mate een houding en attitude hebben die gericht is op blijven leren. De maatschappij is meer gericht op hebben en houden dan op worden en zijn. Het lijkt alsof wij geen fouten mogen maken. WEL: des te meer fouten je hebt gemaakt, des te meer dingen niet gingen zoals je wilde …des te meer kans je hebt om er iets van te leren. Met andere woorden; fouten maken hoort bij groei.

Loading...

5 Comments

 1. Robbert december 14, 2010 om 10:29 pm

  Het is grappig dat je schrijft dat zelfvertrouwen nodig is om uit de comfort zone te stappen. Dat klopt, maar ik zie het vaak ook anders.

  Door gewoon maar, zonder er teveel bij na te denken, uit de comfort zone te stappen, bouw je meer zelfvertrouwen. Als ik weet dat ik iets moet doen dat ik eigenlijk niet leuk vindt, doe ik dat soms zonder er teveel bij stil te staan. Ik probeer mijn angst te negeren, met in mijn achterhoofd dat daardoor mijn comfort zone groeit. Achteraf groeit daarmee ook weer mijn zelfvertrouwen, omdat ik trots ben wat ik voor elkaar heb gekregen!

  Zelfvertrouwen opbouwen en je comfort zone vergroten zijn dus nauw met elkaar verbonden.

 2. guido december 15, 2010 om 9:03 am

  beste robbert,
  dank voor je reactie. ik sluit mij aan bij jouw woorden dat het mogelijk is om zelfvertrouwen te ontwikkelen door uit je comfortzone te stappen.
  De kern van het artikel gaat over het feit dat wij ons vaak laten leiden door onze gedachten en gevoelens. Door meditatie kun je leren om minder door onze gedachten en gevoelens te worden beïnvloed. Je krijgt meer innerlijke vrede. Meer vrede met jezelf is een belangrijke manier om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

  groet

 3. Quaresma september 24, 2012 om 9:12 pm

  Ik haal slechte punten op school en als k een fout maak begin k me zelf te haten wat moet ik doen omdat te verkomen

 4. guido oktober 2, 2012 om 9:02 am

  Hoi Quaresma,
  dank voor je reactie. Ik denk dat in dit blog artikel het antwoord deels staat. Belangrijk is dat je accepteert dat je fouten mag maken. Ga je zelf niet haten, maar accepteer dat het er bij hoort. Vervolgens ga in gesprek met leraar of ouders wat je kan verbeteren om betere cijfers te halen.

  succes!

 5. Zelfvertrouwen Vergroten februari 5, 2013 om 11:54 pm

  Zelfvertrouwen ontstaat door hoe jij over alles denkt en op die manier ook weer aan te komen!

Geef een reactie

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.