Het identiteitsvenster

Het identiteitsvenster

Geef je mening

Twee keer per zwem ik. Ik zwem baantjes, Een kilometer per keer. Ik doe dit vooral omdat bewegen gezond is.

Ik probeer tijdens het zwemmen goed op mijzelf te letten. Ik merk dat ik verschillend gedrag vertoon als ik zwem.  Het valt mij op dat ik soms heel geconcentreerd aan het zwemmen ben, en dat ik weet wat ik wil. Soms ben ik meer om mij heen aan het kijken, en let ik meer op de andere zwemmers dan op mijn eigen vooruitgang. En soms laat ik mij zo leiden door verschillende zaken tegelijkertijd: ik ben dan bezig mijn ademtechniek te verbeteren, beter zwemslagen te maken en meer plat te zwemmen.

Ik kan dit gedrag ook anders beschrijven en dan doe ik dat aan de hand van het identiteitsvenster.

Als ik heel geconcentreerd en met aandacht zwem, voelt het alsof ik  een ben met het zwemmen, ik ervaar dan vaak een flow.
Als ik meer bezig ben met om mij heen te kijken, ben ik met name bezig om anderen te imiteren en mijzelf te vergelijken met anderen.

Als ik mij laat leiden door verschillende zaken tegelijkertijd, lijkt het wel alsof ik een vlinder ben, gedachten gaan alle kanten uit en mijn handelingen ook.

Het identiteitsvenster

Ik heb het identiteitsvenster ontwikkeld als een nieuwe manier om meer inzicht in jezelf te krijgen en effectiever je doelen te behalen. Om jezelf te ontwikkelen moet je weten wie je bent en wat je wilt. Daarom staan er in het identiteitsvenster twee begrippen centraal: focussen en doelgerichtheid.

Focussen

Met focussen bedoel ik in het identiteitsvenster: aandacht richten. Je kan je aandacht richten vanuit jezelf of je kan je aandacht richten door externe prikkels. Als je je aandacht richt vanuit jezelf, vanuit je innerlijk, kan je leven vanuit het bewustzijn, het grondslag van al het zijnde. Frequent wordt onze aandacht geleid door externe prikkels, zonder dat wij dat ons bewust zijn.
Het is belangrijk dat je vanuit je eigen innerlijk opereert. Dat je je laat leiden vanuit een interne focus. Als je dat goed ontwikkelt hebt, opereer je vanuit je eigen authenticiteit.

Doelgerichtheid

Heb je je authenticiteit gevonden, dan ben je er nog niet, dan is het nog van belang hoe je vervolgens vorm geeft aan je authenticiteit. Vorm geven aan je authenticiteit doe je door doelen stellen en ze realiseren. Doelen stellen betekent dat je weet wat je in een bepaalde tijdsperiode wilt bereiken. Doelen stellen wil ook zeggen: ik weet wat ik belangrijk vind, ik maak een plan om dat te realiseren. Doelen stellen is een plan maken. Doelen realiseren is je plan uitvoeren.

De vier kwadranten van het identiteitsvenster

Primair heb ik dit venster  ontwikkeld om een instrument te hebben wat je dagelijks kan gebruiken en wat je kan helpen voor inzicht en inspiratie. Een instrument voor zelfreflectie. Het identiteitsvenster bestaat vier kwadranten. Elk kwadrant geeft een bepaalde identiteit weer.

Kwadrant 1: Kristallen bol. Alles overkomt je.  Je doet wat voor je voeten komt.  Je bent overgeleverd aan externe krachten.

Kwadrant 2: Vlinder. Je weet wie je bent, maar je weet nog niet wat je wilt. Je waait met alle winden me. De ene dag vind je dit leuk en de andere dag wat anders. Je snuffelt aan alles.

Kwadrant 3: Imitator. Je blijft steken in goede voornemens. Je hebt een duidelijk doel voor ogen maar je komt moeilijk in beweging. Je weet wel wat je wil, maar je niet hoe je het aan moet pakken.Je kijkt vooral hoe anderen het aanpakken en wat anderen willen.

Kwadrant 4: Eenheid. Je weet wat je wilt. Je hebt je eigen heft in handen. Je weet wat je doelen zijn en waarop je moet koersen. Je weet betekenis aan je eigen leven te geven.

Externe focus Interne focus
Zonder doelen Kristallen bol
Alles overkomt je
Vlinder
Je snuffelt aan alles, maar je realiseert nog te weinig doelen
Doelgericht Imitator
Je bent doelgericht maar het zijn niet je eigen doelen.
Eenheid
Je weet wie je bent en wat je wilt.

Het doel van het identiteitsvenster is om je bewust te maken waar je je nu begeeft. Om je te inspireren je persoonlijk verder te ontwikkelen.
Voor elk van de levensterreinen hebben wij een vertrekpunt in een van de kwadranten. Wij kunnen het identiteitsvenster gebruiken om bewust te worden wie wij zijn en waar wij heen willen.

Welk kwadrant zit jij?

Zoals gezegd is het doel van het identiteitsvenster je inzicht te geven, en om te inspireren. Voordat je met dit venster gaat werken is het goed om stil te staan op welk levensterrein je inzicht wilt krijgen. Je kan natuurlijk dit voor alle levensterreinen doen, maar het is verstandiger om in het begin het slechts voor een terrein per keer te doen. Gemakshalve benoem ik nog even de levensterreinen: financieel, loopbaan, sociaal, mentaal, spiritueel, gezin en fysiek.

Probeer voor een levensterrein helder te krijgen in welk kwadrant je zit door te onderzoeken  wat jouw typische gedrag is op dat specifieke levensterrein.

Als je weet welk kwadrant je zit, heb je je dominante gedrag te pakken, je gewoonte.Dit betekent niet dat je ook niet in de andere kwadranten zit. Je zal in alle kwadranten zitten. Echter het ene kwadrant meer dan de ander. En dagelijks kan je dit kwadrant gebruiken om te zien waar je zit en waar je heen wilt.

2008-09-05T19:11:04+00:00Tags: |0 Reacties

Geef een reactie

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.