Geen woorden maar daden

Terug naar Blog
geen woorden maar daden

Geen woorden maar daden

5/5 - (2 stemmen)

geen woorden maar dadenEen mooie spreuk van Ghandi is: “actions express priorities”. Als je naar mensen kijkt, en hun acties observeert krijg je een goede indruk wat iemand zijn prioriteiten zijn. Als je naar je zelf kijkt en je eigen acties observeert krijg je een goede indruk waar jij op dit moment mee bezig bent.

Dit blog gaat over acties. Geen woorden maar daden. Ik gebruik hiervoor een aantal stellingen.

Stelling 1: Zonder actie geen resultaten.

Het is wellicht een open deur. Maar als je niets doet, is het resultaat zoals je startte. En vaak is er dus geen (nieuw) resultaat. Er hebben geen veranderingen plaatsgevonden. Veel van mijn klanten blijven veel in hun hoofd zitten in plaats van in hun acties. Er worden vele redenen verzonnen waarom een bepaalde actie misschien niet lukt. Het “Maar ja”, fenomeen krijgt veel ruimte. Met het “Maar ja”, fenomeen bedoel ik dat er allerlei redenen bedacht worden waarom je een bepaalde actie niet uit zou voeren. Blijkbaar zit het in onze genen om eerst te bedenken waarom het niet lukt. In plaats van eerst te bedenken waarom het wel lukt. Acties zijn dus essentieel. Hoe ga je hier het beste mee om? Gewoon acties verrichten!

Stelling 2: Acties zonder doel is tijdverdrijf

Sommige acties worden uitgevoerd als kip zonder kop. Als ik in een begeleidingssessie vraag: waarom heb je dat gedaan? Dan is vaak het antwoord, zo heb ik het altijd gedaan. Mijn reactie is dan: het is essentieel dat je weet waarom jij deze acties uitvoert. Je voert niet acties uit omdat jij het altijd zo hebt gedaan maar je voert een actie uit omdat je een bepaald resultaat wilt bereiken. Het resultaat is vaak een onderdeel van een groter geheel, van een groter plan. Het beste is als je voor je zelf, of het bedrijf heeft het voor jou, een charismatisch lange termijn doel hebt. En dat je acties gericht zijn op het realiseren van het charismatische lange termijn doel.

De cirkel van bewustzijn kan je hier mee helpen. In de cirkel van bewustzijn (veel artikelen in dit blog gaan over deze cirkel) wordt veel aandacht besteed aan je zienswijze. Bewustzijn van je zienswijze helpt je om bewuster te worden wat je acties zouden moeten zijn. Zodat je acties in goede harmonie zijn met datgene dat voor jou van belang is.

Stelling 3: Dezelfde acties realiseren hetzelfde resultaat

Veel mensen zijn verbaasd waarom er weinig verandering in hun leven plaatsvindt. Als je dezelfde acties uitvoert, dus als er weinig verandering zit in hoe je je zaken aanpakt, zal het resultaat altijd hetzelfde zijn. Dit is een hele belangrijke zin! Dit betekent namelijk ook dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je huidige situatie en positie. Stel je wilt een andere functie bekleden, maar de stappen die je afgelopen jaren hebt gezet, hebben dat resultaat niet tot stand gebracht. Als je door zou gaan met dezelfde acties als voorheen is de kans heel erg groot dat het nog steeds niet zal lukken maar durf je en ben je in staat om een andere actie uit te voeren, is de kans vele malen groter dat er een ander resultaat tot stand wordt gebracht.

Stelling 4: Acties laten zien wat je prioriteiten zijn

Ik begon dit artikel met een citaat van Ghandi: “actions express priorities”. Ga nu even voor je zelf na waar jij afgelopen week het meeste tijd aan het besteed. En schrijf dit op.

Als het goed is heb je nu een lijstje van je activiteiten van afgelopen week. Kijk eens naar dit lijstje en analyseer dit. Dit lijstje geeft jou namelijk inzicht over wat jouw persoonlijke prioriteiten waren afgelopen week. Komt dit overeen met wat je heel graag wilt in je leven!? Dan feliciteer ik je van harte. Komt het niet overeen met wat voor jou heel erg belangrijk is, dan hoop ik dat dit blog je geïnspireerd heeft om andere acties uit te voeren, dan wel acties die goed passen bij jouw charismatische doel was.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Deel dit bericht

Terug naar Blog