Doelen stellen en weer loslaten

Terug naar Blog

Doelen stellen en weer loslaten

5/5 - (1 stemmen)

Doelen stellen en weer loslaten is een essentieel instrument voor elke succesvolle leider. Daarom dit keer een artikel over doelen stellen en weer loslaten.

Wat zijn doelen?

De mens die nergens naar toe gaat, komt daar ook terecht.”(Carnegie) In ons leven doen wij van alles. Doen en actie staan centraal. In veel gevallen handelen wij automatisch. Het is dan maar de vraag waar je terecht komt. Het zou kunnen dat wat wij doen zinloos is, of op z’n minst niet datgene oplevert, waar wij naar streven. Of het brengt ons naar een plek waar wij niet willen zijn. Daarom is het belangrijk om doelen te stellen. Want doelen geven een beeld van het gewenste (eind)resultaat. Doelen geven richting.

Doelen stellen is geen doel op zich

Ook al lijkt het vaak wel zo, maar het stellen van doelen is geen doel op zich. Je hebt een reden om doelen te stellen. Doelen stellen is dus een instrument. Wat is de belangrijkste reden dat wij doelen stellen? Door doelen te stellen dagen wij onszelf uit, kunnen wij groeien, zijn wij gefocust, komen wij in beweging, worden wij met elkaar verbonden. Daarom is het belangrijk om doelen te stellen.

Doelen stellen is belangrijk voor bewustere acties

Mijn ervaring is dat we allemaal veel te veel geleefd worden. Hierdoor zijn wij minder bezig met de zaken die wij echt belangrijk vinden. Het formuleren en realiseren van een doel draagt mede bij dat wij bewuster leven. Dat wij zelf leiding aan ons leven kunnen geven. Een doel zorgt ervoor dat wij onszelf leiden in plaats van dat wij geleid worden. Ook ons brein werkt beter als er doelen gesteld worden. Ons brein oriënteert zich in de richting van het doel. Het komt meer in de richting van de beloningsmodus.

Je hebt doelen in alle soorten en maten

Er zijn verschillende soorten doelen. Zo heb je lange termijn doelen, en korte termijn doelen. Daarnaast heb je ook nog abstracte doelen en concrete doelen. Ook wordt er vaak gesproken over hoofddoelen en subdoelen. Het maakt het makkelijker als je bewust bent dat je op verschillende manieren doelen kan stellen. In sommige gevallen is het handig om vooral bezig te zijn met abstracte doelen. Terwijl in andere gevallen het van groot belang is om juist concrete doelen te stellen.

Doelen formuleren

Een effectieve beschrijving van een doel is duidelijk en concreet en moet een uitdaging bevatten. Deze beschrijving inspireert, motiveert en stimuleert. Essentieel bij het stellen van doelen is dat je het eindresultaat moet kunnen ervaren. Een effectief omschreven doel kun je visualiseren. Je moet een duidelijk beeld hebben hoe het doel eruit moet komen te zien als het gerealiseerd is. Zoals reeds eerder gezegd: een doel formuleren is slechts een instrument. De essentie van het stellen van doelen is dat je er over hebt nagedacht en een beeld van de toekomstige situatie hebt gecreëerd.

De paradox van doelen stellen. Laat je doel los

Zeer frequent kom ik mensen tegen die zich helemaal gefocust hebben op het doel en het proces vergeten; het proces bestaande uit de samenhangende activiteiten om het doel te bereiken. In het proces kom je tot groei. In het proces realiseer je het doel.
Als je te veel blijft focussen op de realisatie van het doel, leef je minder in aandacht en minder in het nu. Leven in aandacht is een zeer belangrijk onderdeel van persoonlijke ontwikkeling. Heb je je doel helder, en je echt eigen gemaakt, moet je het doel weer loslaten. En dien je je te richten op de weg naar het doel. Want hier ligt de mogelijkheid om te groeien en te ontwikkelen.
Het is zeker zo dat het stellen van doelen een voorwaarde is voor succes. Maar het is tegelijk een paradox. Want een doel kan ook het succes belemmeren. Dat kan gebeuren als je te veel focust op het doel en te weinig focust op het uitvoeren van de doelgerichte acties. De uitvoering vindt in het hier en nu plaats en niet in de toekomst!

Tot slot

Doelen motiveren en inspireren. In combinatie met in het “hier en nu zijn”, is doelen stellen het krachtigste instrument dat ik ken.


Slide

Donderdag 9 december 2021 van 16.00 tot 16.45

Donderdag 20 januari 2022 van 16.00 tot 16.45

Gratis Webinar

Waardengedreven leiderschap

Mentale vitaliteit met kennis van het brein

Gratis Webinar

Donderdag 9 december 2021 van 16.00 tot 16.45


Deel dit bericht

Terug naar Blog