De uitdaging van de moderne manager: loslaten

De uitdaging van de moderne manager: loslaten

4.6 (92%) 5 votes

Managers moeten volgens mij hun medewerkers optimaal inzetten. Want leiderschap is het proces van sociale beïnvloeding om mensen optimaal in te zetten om bepaalde resultaten te behalen. (Zie meer over deze definitie: het artikel: Wat is leiderschap?.) Managers dienen dus bezig te zijn om te zorgen dat anderen optimaal hun werk kunnen doen.
Als jij moeite hebt om loslaten dan is de kans groot dat je niet bezig bent mensen optimaal in te zetten. Om een effectief leidinggevende te zijn, is het derhalve van groot belang om de kunst van het loslaten magistraal te beheersen.

De uitdaging van de moderne manager: loslaten

Dit artikel gaat over loslaten. Heb jij weinig problemen met loslaten? Dan is dit artikel niet speciaal voor jou. Maar als jij iemand bent die heel graag het beste uit z’n mensen wil halen, maar moeite heeft om los te laten, raad ik je aan verder te lezen.

Waarom laten wij niet los?

Er zijn diverse redenen waarom wij moeite hebben om los te laten. Ik noem er een aantal. Wellicht herken jij jezelf wel.

 1. Jij bent een vakman/vakvrouw. Jij bent een groot talent in specifiek werk. En je voelt een roeping voor je vak. Als dit op jou van toepassing is, herken je eigen vakmanschap en wees er gelukkig mee. Vakmensen kunnen van nature niet loslaten. Probeer daarom niet een leider te zijn.
 2. Je ervaart dat anderen het niet zo goed kunnen zoals jij. Wel dit klopt als een bus. Jij kunt het ook beter. Zeker als je vanuit een uitvoerdersfunctie manager bent geworden. Maar onze primaire taak als manager is om anderen te ontwikkelen. Blijf jij de slimste en de beste van het team? Dan doe je iets niet goed. Verschuift jouw expertise naar werving en selectie, mensen tot ontwikkeling brengen, inspireren, richting geven etc? Dan ben je goed bezig. Een mooi afgeleid doel is dat de medewerkers nog beter presteren dan jij het ooit hebt gedaan.
 3. Jij hebt gebrek aan zelfvertrouwen. Sommige managers beperken zichzelf enorm omdat zij onzeker blijven of zij wel als manager kunnen functioneren. Dit betekent dat het managen voor jou vooral betekent dat je uit je comfort zone moet stappen. En dat doet pijn. Daarom hou je liever je oude patronen vast. Zo voel je de pijn minder. Maar  wil je toch manager worden, dan moet je hier doorheen, en dien je door je eigen onzekerheidsmuur te breken. Dit betekent: actie, actie en nog eens actie.
 4. Je wilt (de) herkenning. Het belangrijkste voor jou is dat je gezien wordt. Als er een brand is, wil jij deze blussen. En jij wil dat anderen weten dat jij deze brand hebt geblust. Jij wil de held zijn! Als jij je hierin herkent, dan dien je ook te heroverwegen of jij wel manager zou moeten willen zijn.
 5. Je bent tevreden met de hoeveelheid invloed die jij nu hebt. En je ervaart geen reden om nog meer los te laten. Als je wilt groeien als manager binnen een organisatie moet je leren loslaten. Als je dat niet wilt en een bepaald verlangen naar controle wilt houden, dan dien je tevreden te zijn met de positie die jij nu hebt. Voor groei dien je op te geven.
 6.  Je bent verslaafd aan controle en macht. Net zoals je verslaafd kan zijn aan alcohol of aan roken, kun je ook verslaafd zijn aan controle en macht. Als je een bepaalde periode geen controle of macht hebt, ontstaat er een enorme craving. Een grote hunkering om toch iets te gaan controleren. Dit komt overigens veel voor. Veel managers zijn verslaafd aan de controle en aan de macht. Als je bewust wordt hoe erg je beheerst wordt door je eigen controledrang, dan heb je de eerst stap gezet. Vanuit dit besef kun je jezelf nieuwe eigenschappen aanleren die meer passen bij de moderne leider.

Wat moet een manager nu loslaten?

Ik heb net een kort overzicht gegeven over waarom het voor veel managers moeilijk is om los te laten. Ik wil dit blogartikel eindigen met een overzicht wat een moderne manager moet loslaten. Het gaat tenslotte bij loslaten om iets niet meer doen.

 1. Je moet loslaten dat je het allemaal wel alleen kan. Je functioneert alleen maar goed als je team ook goed functioneert. Dus is het van belang dat je loslaat dat je het alleen wilt doen of dat jij als eenling in deze wereld staat.
 2.  Je moet loslaten dat je alles moet blijven doen. Het is essentieel dat je je bewust wordt dat je focus moet liggen op de belangrijke en niet urgente dingen doen.
 3.  Je moet loslaten dat je alles moet controleren. Overmatige controle stopt de creativiteit en motivatie, de prestaties van je mensen zullen achterblijven.
 4. Je moet loslaten dat je voor iedereen en alles verantwoordelijk bent. De nadruk moet liggen op het begeleiden van de teamprestatie naar goede resultaten. Al je teamleden zijn vooral zelf verantwoordelijk.
 5. Je moet loslaten dat je alles maar kan zeggen. Veel van onze uitspraken komen voort uit een reflexmatige en door emoties gevoede bron. Ik denk dat een moderne manager zich zeer bewust is van het effect van zijn/haar woorden op het wel en wee van de medewerkers en op de resultaten.
 6. Tot slot moet je loslaten dat je als manager altijd op de voorgrond treedt. Als er problemen zijn dan treed je op de voorgrond. Maar als alles vloeiend verloopt, moeten de medewerkers de indruk hebben dat zij het zonder jou kunnen doen/hebben gedaan. De moderne leider is een onzichtbare leider.

Tot slot

Ik wil graag afsluiten met een citaat van één van mijn helden: Nelson Mandela
“loslaten betekent niet dat ik ‘m smeer,
het is het besef dat ik de ander ruimte geef”

4 Comments

 1. Eva juli 29, 2014 om 4:59 pm

  Bedankt voor de tips, ik ben namelijk een manager die niet veel los kan laten

 2. Guido de Valk juli 30, 2014 om 3:51 pm

  hoi Eva,
  zeker belangrijk om los te laten. Zowel voor jezelf als voor je medewerkers. Succes!

 3. […] In kwadrant 3 zitten ook vaak de activiteiten die wij kunnen delegeren. Zaken die wij niet perse zelf hoeven te doen! Niet kunnen delegeren is een gedragsprobleem. Vaak denken wij dat wij het zelf beter kunnen, of dat de ander het minder goed doet. Of wij als wij het doen het sneller gaat. Klik hier als je meer over delegeren wilt lezen.  […]

 4. Lianne januari 11, 2016 om 1:03 am

  Hallo Guido

  Wat fijn om te lezen wat ” los laten ” allemaal in houd
  Ben namelijk ook een manager die in vol in dit proces zit
  Heb het altijd als manager alleen gedaan en nu op mijn eigen verzoek deel ik mijn verantwoording .
  Maar valt me erg zwaar soms ….
  Vandaar mijn zoektocht naar de juiste handvaten en ik op u site uitkwam …

Geef een reactie

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.