De kunst van het loslaten

Terug naar Blog
persoonlijke effectiviteit

De kunst van het loslaten

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”” padding_right=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”no” min_height=”” hover_type=”none” link=””][fusion_text]

persoonlijke effectiviteitJe kunt niet loslaten wat je niet kent. Een voorwaarde om jezelf te overwinnen, is jezelf te kennen.” Nisargadatta Maharaj

Tegenwoordig is loslaten iets waar veel over gesproken wordt. Het is een populaire term. Het is een vaardigheid waar je veel aan kan hebben maar waar ook  veel verwarring over bestaat. In dit artikel wil ik stil staan bij het begrip loslaten, en hoe je moet loslaten.

Een aaneenschakeling van ervaringen

Ons leven bestaat uit een aaneenschakelijking van ervaringen. Wij koppelen deze ervaringen veelal met een oordeel. Hierdoor zijn wij geneigd onze ervaring te verdelen in goed, slecht of neutraal of  in positief, negatief of maakt niet uit.  Dat geldt ook vooral over wat wij van ons zelf vinden.

Hechten en afstoten

We hechten ons aan het positieve en wij stoten het negatieve af. Wij blijven neutraal bij zaken waar wij niet zo veel bij ervaren. Een goede relatie is iets waar wij aan hechten en een ruzie is iets wat wij in de meeste gevallen niet willen. Feitelijk is ons leven aan aaneenschakeling van acties tot verwerving van hechtingen en afstoten van zaken waar wij niets mee te maken willen hebben. Het fenomeen van hechten en loslaten leidt ons. Wij gaan ruzies uit de weg, en wij zoeken plezierige ervaringen op.

Waarom hechten wij ons?

Waarom hechten wij ons? Wat is de motivatie achter deze hechting? Wat is het verlangen achter deze hechting? Dat heeft van alles te maken met ons ego. Ons ego is het beeld dat wij van onszelf hebben. Het ego is onze zelfbelangrijkheid. Wij willen graag vasthouden aan ons zelfbeeld. Het vasthouden aan dit beeld van onszelf geeft zekerheid. Dit beeld loslaten geeft onzekerheid. Wij denken dat deze hechting aan ons zelfbeeld, ons duurzaam geluk en succes, oplevert, daarom hechten wij er aan. Echter dit is een onjuiste veronderstelling.

Het krijgen van inzicht in het zelfbeeld dat jij niet los wilt laten, is van groot belang. Want dan weet jij wat jij los moeten laten. Wij kunnen leren loslaten als wij ons bewust worden van de achterliggende reden van onze hechtingen. Als je wilt leren loslaten, dan dien je vooral je motivatie waarom je je aan iets hecht te kennen.

Hoe laat je los?

Als je wilt loslaten moet je weten hoe je moet loslaten. Zonder goede techniek, weet je niet of je goed los gaat laten. Velen denken dat loslaten de actie niet meer uit voeren is. Dat is niet loslaten. Loslaten betekent dat je het verlangen achter de actie los laat. Dat het streven achter de actie loslaat. Je laat de actie niet los. Soms kan de actie nog steeds worden uitgevoerd ook al heb je losgelaten.

Wat laat je dan los?  Je laat het zelfbeeld los. Dit kun je doen door aan drie zaken aandacht te besteden. 

 1. Je accepteert de situatie zoals die is. Je gaat de situatie niet veroordelen, in de zin van goed of fout. Maar je accepteert de situatie zoals deze is. 
 2. Vervolgens geef je betekenis aan de situatie, die je los wilt laten. De betekenis die je eraan wilt geven heeft te maken met jou! Wat wil de situatie over jou zeggen? Welk egogevoeligheid is zo geraakt?
 3. Je leert een ontspanningstechniek, zoals meditatie, mindfulness, ademhalingsoefening of yoga

Een aantal voorbeelden

1. hoe laat ik mijn ex los
Je relatie is uit en je wilt je ex loslaten. Oppervlakkig gezien zou je denken dat je je ex los moet laten, dat dit betekent dat je niet meer aan hem/haar denkt, veel afleiding zoekt etc.  Dat is niet heel effectief. Beter is om allereerst de situatie te accepteren zoals deze is. Ga niet over de situatie oordelen, maar accepteer het zoals het is. Vervolgens probeer je betekenis te geven aan deze scheiding. Welke egogevoeligheid is zo geraakt? Tot slot: ga technieken aanleren zodat je niet continu over het fenomeen moet nadenken, maar dat je bewust afstand van de gedachten kunt nemen. Te denken valt aan meditatie of mindfulness

2. hoe laat ik mijn boosheid los?
Als je boos bent en ruzie maakt, is het ook van belang om te leren los te laten. Dit betekent niet dat je besluit geen ruzie meer te maken, maar dat je begint met het accepteren dat je boos bent en dat er ruzie is. Vervolgens ga je betekenis geven aan je boosheid. Welk egogevoeligheid is geraakt door de gebeurtenis waar jij zo boos over bent? Daarnaast pas je een techniek toe dat je de continu terugkerende gedachten over deze specifieke gebeurtenis, kunt couperen. Je kunt denken aan ademhalingsoefeningen, yoga, mediatie of mindfulness.

Tot slot

De kunst van het loslaten wordt prima geïllustreerd in de volgende vergelijking: Wij kunnen een steen vasthouden met een gesloten hand. Als je dit lang wilt doen, ontstaat er kramp. In je arm, in je hand en soms ook in je schouder. Je kan de steen ook anders vasthouden, namelijk door je hand open te doen, en de steen op je platte hand te leggen. We accepteren dat de steen eventueel kan vallen. Als je met aandacht dan leeft, zal je deze steen niet verliezen. Je houdt iets vast zonder kramp. Dit voorbeeld illustreert loslaten perfect. Je houdt je niet krampachtig aan iets vast, maar je geeft het ruimte, en met aandacht hou je het in de gaten.

 

[/fusion_text][fusion_fusionslider name=”andere_pagina” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” /][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deel dit bericht

Reactie (1)

 • Marloes

  Hee Guido,
  Prachtig onderwerp he. Kunnen we de dingen laten zijn wat ze zijn. Daar wordt op allerlei plaatsen op allerlei manieren mee geoefend. Er zijn vast ook ‘oud-holandse’manieren die we in de avalbak hebben gegooid. Subtiel terrein wel he.Om geen kinderen met het badwater weg te gooien en zo. Dit is wel waarin ik en anderen wat willen ntwikkelen voor een jnieuw op te richten hospice : hospive de Liefde. Als een oefenplaats bij itstek, voor gasten en voor mensen die daar iets willen verzorgen.

  Doeg, Marloes

  2 maart 2010 bij 09:50
 • guido

  Hoi Marloes,
  loslaten is een van mijn favoriete onderwerpen. Wooow, wat een prachtige uitdaging: een hospice de liefde. Succes!
  groet
  Guido

  2 maart 2010 bij 12:42
 • Daphne

  hoi Guido,

  Bedankt voor dit leezame artikel. Ik ben op zoek gegaan naar de reden waarom ik mijn ex moeilijk los kan laten. En ik heb hem gevonden. Ik denk dat ik hiermee echt verder kom.

  groetjes Daphne

  27 april 2010 bij 21:16
 • guido

  Hoi Daphne,
  fijn te lezen dat jij er wat aan hebt gehad. Loslaten is moeilijk maar o zo belangrijk
  succes
  Guido

  28 april 2010 bij 06:05
 • monique

  Dit verduidelijkt heel veel. eigenlijk heb ik hem al losgelaten. verstandelijk, weet ik het. Verdriet is er nog steeds. wordt minder. alleen het omvormen van de gedachte nog. ik kom er wel, heb vertrouwen daarin.
  bedankt!!

  26 januari 2012 bij 20:14
 • Guido

  dank voor je reactie. Ik heb ook nog een mooie link voor je: http://www.paypro.nl/producten/Direct_Liefdesverdriet_Verwerken_Methode/8695/17962

  Marco Honkoop heeft een product ontwikkelt om mensen te helpen met liefdesverdriet.

  met groet,

  1 februari 2012 bij 09:24

Geef een reactie

Terug naar Blog