De kracht van ons voorstellingsvermogen

De kracht van ons voorstellingsvermogen

Geef je mening

“Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal.” Einstein.

persoonlijke effectiviteitEffectief doelen en subdoelen stellen zodat je je erdoor kunt laten leiden is moeilijk.
Het is moeilijk omdat we een voorstelling willen maken van iets dat in de toekomst wordt verwezenlijkt. Omdat wij het moeilijk vinden om een voorstelling te maken, formuleren wij deze doelen vaag. Hierdoor bereiken wij minder. Een vicieuze cirkel.

Voorstellingsvermogen

Wij hebben allemaal een enorm ongebruikt potentieel in ons. Een van onze onvoldoende gebruikte vermogens is dat wij een bewustzijn hebben dat zaken voor kan stellen. Wij kunnen over dingen nadenken en een beeld hierover vormen. Wij kunnen dit voorstellingsvermogen gebruiken als wij doelen stellen.

Het creëren van een goede voorstelling van je doelen, is een krachtige methode om effectief doelen te bereiken. Een voorstelling maken geeft richting en maakt het makkelijk om “in het nu” vaardig te handelen. Het heeft je als het ware richting in het heden. Zodat je minder geleefd wordt en jij je kunt richten op het realiseren van wat jij belangrijk vindt.

We raken afgeleid

Als we ons doel onvoldoende kunnen voorstellen, is de kans groot dat we op weg naar het resultaat afgeleid worden; andere acties doen dan goed zou zijn. Er komt van alles op ons af en wij worden afgeleid en wij zullen reageren met onvoldoende bewustzijn. Ons doel leeft nog onvoldoende in ons bewustzijn. Met een goede voorstelling kunnen wij meer in bewustzijn leven en reageren vanuit bewustzijn.

Maak een voorstelling je van het “wat” en van het “hoe”

De essentie van een goede voorstelling maken bestaat uit twee elementen.
Maak een voorstelling van het eindplaatje en een voorstelling van het proces er naar toe. Met andere woorden een voorstelling van het wat en een voorstelling van het hoe.

Maak een voorstelling van het “wat”

Hoe ziet het eindplaatje eruit? Als je je doel hebt gerealiseerd, hoe ziet het eruit? Een goed eindplaatje is helder, duidelijk en levendig. Een effectief plaatje geeft je een ervaring, je voelt iets. Dat voorgevoel geeft jou een innerlijke drive om het te verwezenlijken. Dat maakt je enthousiast. Het kan een daadwerkelijk visueel plaatje zijn (je nieuwe auto), het kan het effect zijn ( je krijgt applaus), het kan het gedrag zijn ( iedereen spreekt respectvol met en over elkaar), het kan een bepaalde situatie zijn (een sportevenement waar jij wilt presteren) of een combinatie van bovenstaande.

Maak een voorstelling van het “hoe”

Hoe wil je het bereiken? Maak een voorstelling van de weg er naar toe. Ook van het actieplan, dien je een voorstelling te maken. En tijdens de uitvoering van het plan kan je diverse acties visualiseren zoals bijvoorbeeld een bepaald gesprek dat je moet voeren. Je ziet op tegen een bepaald gesprek, dan kun je op voorhand een voorstelling maken van dit gesprek, en diverse mogelijkheden binnen het gesprek voorstellen.

Een voorbeeld

Een voorbeeld: stel je wilt op vakantie. Dat is je doel, dan maak je een voorstelling waar je vakantie aan moet voldoen. Je stelt je een heerlijk wijntje voor aan het strand. Je stelt je gezellig avonden voor met sea food. En je stelt voor dat het mooi weer moet zijn, etcetera. Met deze voorstelling kun je eenvoudig een plan maken.

Waarde en normen en voorstellingsvermogen.

Een andere zeer krachtige manier om met voorstellingsvorming om te gaan is de beeldvorming van je waarden en normen. Als je weet welke waarden jij belangrijk vindt, is het de volgende stap om ook volgens deze waarden te leven. Ook hier geldt dat wij gemakkelijk geleefd worden, en wij makkelijk reageren in plaats van vanuit onze bewustzijn een waardengedreven reactie hebben. Door ons vermogen tot beeldvorming te gebruiken kunnen wij mentaal oefenen hoe wij volgens deze waarden willen leven. Stel je hebt respect als belangrijke waarde voor jezelf geformuleerd, en een van de manieren dat je dat wilt laten zien is mensen uit laten spreken. Dan visualiseer je een omgeving waar je op verschillende manieren ziet hoe jij mensen uit laat spreken.

Tot slot

Zoals met zoveel zaken is het ook met beeldvorming zo, door te trainen kun je je het eenvoudig eigen maken. De kern is dat je een voorstelling maakt van het resultaat. Probeer het resultaat te beschrijven of te tekenen of wat dan ook. Praat erover met anderen. Als je eenmaal hebt ervaren hoe krachtig het is, zul je dit instrument altijd gebruiken.

Loading...

Geef een reactie

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.