Besteed extra aandacht aan het wij-gevoel als je team vanuit huis werkt.

Terug naar Blog

Besteed extra aandacht aan het wij-gevoel als je team vanuit huis werkt.

5/5 - (1 stemmen)

In deel 1 over effectief samenwerken met een remote team, Effectief videobellen, kan jij lezen hoe je videobellen goed kunt inzetten. Vandaag kun je deel 2 lezen. Deel 2 gaat over hoe jij het teamgevoel en de betrokkenheid kan vergroten van een team dat vanuit huis werkt.

Mensen zijn sociale wezens

Essentieel is te beseffen dat mensen sociale wezens zijn. We werken niet louter voor het doel van het bedrijf. Werk is ook belangrijk om deze menselijke behoefte invulling te geven. Bij thuiswerken neemt dit sociale gevoel makkelijk af. Bij werken vanuit huis is het derhalve erg belangrijk om veel aandacht aan dit sociale aspect te besteden. Als je niet uitkijkt gaan mensen zich erg geïsoleerd voelen, met alle consequenties van dien, zoals uitval, hoger ziekteverzuim en een minder welbevinden.

Het brein is een sociaal orgaan

Dat mensen sociale wezens zijn blijkt ook uit het feit dat wetenschappers spreken over een het brein als een sociaal orgaan. Dit sociale aspect van het brein blijkt uit divers onderzoek. Beeldvormende technieken en laesie studies hebben een netwerk van hersengebieden geïdentificeerd die sociale interactie ondersteunen: het sociale hersennetwerk. Veel centrale cognitieve functies van de hersenen, zoals waardering, probleem oplossend vermogen, of creativiteit vinden beter plaats in een sociale omgeving.

Hoe kan je sociale omgeving organiseren bij thuiswerken?

Werken vanuit huis, is anders. Gezien de kans dat het sociale aspect gaat afnemen, is het echt belangrijk om actief het wij-gevoel te organiseren. Dat kan op zeer veel manieren. We hebben nog weinig ervaring met vanuit huis werken dus laat je creativiteit er op los. Ik geef je graag een aantal ideeën.

  1. Organiseer via videobellen een dagstart. Start elke dag met een kort moment van gemeenschappelijk videobellen van 15 minuten. Deze start wordt vooral ingevuld met sociale onderwerpen. Gewoon even bijpraten. De laatste minuten kunnen besteden worden aan een korte toelichting van iedereen wat zijn focus van de dag wordt.
  2. Ga samen lunchen via videobellen. Bepaal een tijdstip van de dag om met elkaar gezamenlijk te lunchen. Naast het sociale aspect heeft dit nog een ander voordeel. Pauzes nemen is zeer goed voor het brein. Te gemakkelijk vergeten mensen, als ze thuis werken, om te lunchen.
  3. Zet af en toe de audio van de videoconferentie aan. Elke videobel-tool heeft een audiofunctie en een videofunctie. Daarom kun je ook alleen de audiofunctie aanzetten. Dat doe je niet om met elkaar te chatten maar om de verbinding te ervaren. Het hoeft daarom niet de hele dag, maar kan af en toe.
  4. Organiseer plezier en fun momenten. Ook al kan je niet naar kantoor, het betekent niet dat je geen fun en plezier momenten kunt organiseren. Deze kun je online organiseren maar ook offline. Laat hier ook je creativiteit de loop.
  5. Vereenvoudig hulp vragen aan elkaar. Als je op kantoor hulp nodig hebt, loop je even langs een collega. Dat is nu veel moeilijker. Online is het best een drempel. Probeer deze drempel te verlagen. Introduceer bijvoorbeeld een chatfunctie in je samenwerkingstool, of werk met buddies.
  6. Boost de pantry-ontmoeting na. Als je op kantoor werkt zijn er regelmatig ontmoetingen die plaatsvinden bij het koffieapparaat of op de gang. Deze momenten verhogen het creatief vermogen, het brengt je op ideeën, en je hoort regelmatig hele andere dingen dan die uit een vergadering. Probeer online een pantry-ontmoeting na te bootsen.
  7. Heb frequent bila’s met je mensen. Managers dienen regelmatiger dan voorheen korte bila’s te organiseren met hun mensen. Op kantoor kom je elkaar vaker tegen, dan kan je tussen de bedrijven door ook nog wel iets met elkaar bespreken. Maar dat is veel minder als je thuis werkt. Een bila is ook een prima methode om de vinger aan de pols te houden inzake het sociale welzijn van je mensen.

Speciale aandacht voor mensen die starten met een nieuwe baan

Veel mensen starten nu met hun nieuwe baan vanuit thuis. Ik maak mij extra zorgen over deze groep. Je moet aan deze groep speciale aandacht besteden. Deze mensen starten met een nieuwe baan zonder dat zij naar een nieuwe locatie te gaan gaat waar zij nieuwe collega’s gaan ontmoeten. Een nieuwe baan is al spannend laat staan een nieuwe baan, waarin je de context van een nieuwe locatie en nieuwe medewerkers mist. Bij de start mist het het wij-gevoel volledig.

Tot slot

Mensen zijn sociale wezens. Thuiswerken kan een negatief effect hebben op het wij-gevoel. Mijn oproep aan allen is: besteed extra aandacht aan het wijgevoel.


Slide

Donderdag 9 december 2021 van 16.00 tot 16.45

Donderdag 20 januari 2022 van 16.00 tot 16.45

Gratis Webinar

Waardengedreven leiderschap

Mentale vitaliteit met kennis van het brein

Gratis Webinar

Donderdag 9 december 2021 van 16.00 tot 16.45


Deel dit bericht

Terug naar Blog