Geef je mening

Ons leven bestaat uit een zeer groot aantal gewoontes. Gewoontes zijn onbewust. Toch bepalen onze gewoontes voor een groot gedeelte of wij gelukkig zijn of niet. Onze gewoontes bepalen voor een deel  hoeverre wij succesvol zijn. En de juiste gewoontes kunnen ons helpen om een meer bezield leven te leiden. Al met al voldoende reden om eens stil te staan bij gewoontes die ons kunnen helpen om een bezield en succesvol leven te realiseren.

Gewoontes ontwikkelen

Want als wij in staat zouden zijn om een aantal gewoontes te ontwikkelen die een bijdrage kunnen leveren aan een bezield leven, dan zou dat een effectieve investering zijn. Persoonlijk geloof ik dat dit kan. Maar ik moet wel er wel een kanttekening bij maken. Een gewoonte is handig omdat het ons dingen uit handen neemt, maar een gewoonte kan ons ook lui maken en ons doen afglijden van wat echt belangrijk is. Dus bewustzijn ontwikkelen, en je gewoontes blijven evalueren is dus essentieel. Gelukkig is de eerste gewoonte voor een bezield leven er één die zorgt dat wij bewust blijven!

Meditatie

Voor een bezield en succesvol leven is het van groot belang om dagelijks te mediteren. Meditatie is een oefening van onze geest. Niets minder en niets meer. Wij kunnen ons lichaam trainen en hierdoor een mooi getraind lichaam ontwikkelen. En wij kunnen ook onze geest trainen. Door de training van onze geest kunnen wij een mooi getrainde geest ontwikkelen. De training zorgt voor een breder, helderder en liefdevoller bewustzijn. In plaats van dat wij geleid worden door de dagelijkse automatische piloot wordt er een interne leider tot ontwikkeling gebracht.

Wees dagelijks dankbaar

Aandacht voor dankbaarheid verrijkt je leven. Dankbaarheid helpt je om de aandacht te richten op alle goede dingen in het leven. Er is erg veel goeds in dit leven. Dankbaarheid is een prima antidotum voor alle het negatieve dat dagelijks op ons afkomt. Het is daarom belangrijk om kleine manieren te bedenken hoe je dankbaarheid in je leven kan incorporeren. Zo kun je een dagelijks ritueel doen, om je dankbaarheid naar dit leven te tonen.

Wees proactief

Proactiviteit is gedrag dat zich manifesteert doordat je acties vooral vanuit jezelf komen. Veel van onze acties komen voort uit reactief gedrag. Dit komt omdat er een respons op een gebeurtenis verwacht wordt. Echter als je proactief kunt handelen, dan handel je vanuit je eigen kracht! Wat voor jou belangrijk is, is uitgangspunt in je handelingen. Op proactief te kunnen handelen is het essentieel dat jij weet wat jij belangrijk vindt!

Ben je bewust wat jij belangrijk vindt

We worden allemaal zeer geleefd. Een geleefd leven zal niet altijd gelijk zijn aan een bezield leven. Daarom kan ik het niet vaak genoeg zeggen, het is essentieel dat je weet wat jij belangrijk vindt! Waar ga jij voor? Wat zijn de kernwaarden hoe jij je leven in wilt richten? Wat is jou droom? Etc.

Zorg goed voor je lichaam

Ons lichaam is de huisvesting van onze ziel. Als wij een uitgerust lichaam hebben, is dat essentieel voor een bezield leven. Goed voor je lichaam zorgen is dus essentieel! Dit betekent, voldoende rust, gezond eten, voldoende beweging, voldoende vocht inname, dagelijks een dutje, ga naar buiten. En niet te vergeten tijd voor jezelf.

Blijf ontwikkelen

We hebben ongelooflijk veel potentieel in ons. Dit potentieel kan tot ontwikkeling worden gebracht door de juiste omstandigheden te creëren. De juiste omstandigheden dragen bij dat je je altijd kunt blijven ontwikkelen. Stilstand en bezield succes gaan namelijk niet samen.

Help anderen

Het is van groot belang om een attitude te ontwikkelen om anderen te helpen. Waarom zou je niet dagelijks vragen, of je iets voor iemand kunt doen? Ik ben lange tijd geleden begonnen om dat vaker te vragen, en het blijkt dat veel mensen deze vraag erg fijn vinden. En het mooie is, dat je deze vraag aan iedereen kan stellen in je nabije omgeving. Vaak maken wij het te moeilijk met mensen helpen. Want daar stellen wij iets heel verhevens bij voor. Maar dat hoeft helemaal niet. Ook je partner, je buren, je kinderen of vrienden hebben wellicht je hulp nodig.

Tot slot

Gewoontes kunnen handig zijn, vooral als het gewoontes zijn die ons helpen om een bezield leven te leiden. Ik heb in dit artikel zeven gewoontes beschreven die een bijdrage leveren aan een bezield leven. Natuurlijk zijn er veel meer, ik hoor daarom graag met welke gewoontes deze lijst aangevuld kan worden.