Hoe kunnen voornemens effectief zijn?

Hoe kunnen voornemens effectief zijn?

5 (100%) 1 vote

Het nieuwe jaar komt er bijna aan. Tijd voor zelfreflectie en tijd om naar de toekomst te kijken. Het inspireert om na te denken over nieuwe voornemens voor 2013. Zoals  stoppen met roken, meer sporten of meer tijd aan de kinderen besteden. Deze voornemens kunnen redelijk effectief zijn. De voornemens worden nog effectiever en krachtiger als wij ze formuleren vanuit waarden die wij willen realiseren in plaats van alleen de doelen te benoemen. We geven namelijk op deze manier waarde aan onze voornemens. Een van de krachtigste instrumenten die wij tot onze beschikking hebben om te groeien tot de persoon die wij zijn, is het gebruik van waarden.  Daarom mijn advies voor iedereen die bezig is met zijn voornemens voor 2013: begin met het definiëren van jouw waarden.

Wat zijn waarden

Waarden bestaan uit idealen en motieven die een persoon of een groep met elkaar wil nastreven. Waarden zijn diepgewortelde meningen over dingen die belangrijk zijn, betekenis hebben en die zin geven aan het leven. Bij waarden gaat het er vooral over hoe je iets tot stand brengt.

Een goed voorbeeld om dit te illustreren is Mahatma Ghandi. Zijn belangrijkste doel was India tot onafhankelijkheid brengen. En zijn weg er naar toe was een geweldloze weg. Een van zijn waarden was geweldloosheid.

Een voorbeeldje

Ik noemde zojuist het doel: stoppen met roken. De waarde die bij dit doel zou kunnen passen is gezondheid. Deze waarde zouden wij als volgt kunnen gebruiken als voornemen voor 2013. ‘2013 zal staan in het teken van mijn gezondheid. Ik ga hierom stoppen met roken, meer sporten en minder vet eten.‘ Zoals je ziet, komt op deze wijze de motivatie van je concrete voornemens concreter naar voren. En het maakt de context van je activiteit veel groter.

Je waarden voor 2013

Het is dus een effectieve methode om vanuit je waarden je voornemens te formuleren.  Mijn advies aan alle lezers is dan ook om de belangrijkste waarden voor 2013 te benoemen. Minimaal 1 en maximaal 3. Ik heb een waardenlijst op dit blog staan. Klik hier om deze lijst te downloaden. Lees hem door, en kies er een aantal uit, die je graag wilt ontwikkelen in 2013.

Hoe gebruik je waarden

Een waarde op zich is nog onvoldoende sturend. Om de kracht van de waarde te ontdekken is het van belang om daar richtlijnen, doelen of concrete acties aan te koppelen.  Stel je hebt als waarde: bewustzijn. Dan zou een prima richtlijn zijn: ik mediteer dagelijks. Een ander voorbeeld: je hebt als waarde liefde: dan zou een actie kunnen zijn:  maandelijks organiseer ik een quality moment met mijn geliefde.

Mijn waarde voor 2013

Mijn belangrijkste waarde voor 2013 zal worden samenwerking. Mijn passie is mensen in hun kracht te brengen. Ik doe dit door het geven van leiderschapstrainingen op basis van kennis van het brein. Echter ik denk dat het nog krachtiger wordt als ik deze passie in samenwerking met deez en geen weet te realiseren. Daarom zal mijn focus voor 2013 zijn: samenwerking.

Wat wordt jouw belangrijkste waarde voor 2013?

 

Loading...
2017-05-26T20:51:43+00:00 Tags: , , |0 Reacties

Geef een reactie

Wij gebruiken cookies zodat we je zo goed mogelijk informatie kunnen geven. Door je goedkeuring ga ik ervan uit dat je hier geen bezwaar tegen hebt.

Heb je een vraag?
close slider

Contactformulier

Vermeld aub je naam, email, telefoonnummer en je vraag, dan neem ik snel contact op. Met het doorgeven van jouw gegevens, geef je toestemming je gegevens te verwerken zoals beschreven in mijn privacy reglement.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.